ΑΘΗΝΑ
10:27
|
30.04.2024
Ο Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε σήμερα αποκλίνει από το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί ένα «ανησυχητικό προηγούμενο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν ότι το βρετανικό νομοθέτημα που υποτίθεται ότι στοχεύει στην αποτροπή χιλιάδων προσφύγων από την απόβαση στις ακτές της χώρας θα έχει βαθιές συνέπειες για τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία.

Το «νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση» του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο σήμερα και τώρα εκκρεμεί μόνο η τυπική «βασιλική συναίνεση» από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ για να γίνει νόμος.

Το νομοσχέδιο θα θέσει εκτός νόμου τα αιτήματα ασύλου ανθρώπων που έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της Μάγχης και άλλων «παράνομων» οδών και θα τους απελαύνει είτε στη χώρα καταγωγής τους είτε σε τρίτη χώρα, όπως η Ρουάντα.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, καταδίκασε την ψήφιση του νομοσχεδίου ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και προειδοποίησε ότι η εφαρμογή του θα εκθέσει τους πρόσφυγες σε «σοβαρούς κινδύνους».

Είπε ότι η νομοθεσία «αποκλίνει από τις υποχρεώσεις της χώρας βάσει του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του προσφυγικού δικαίου και θα έχει βαθιές συνέπειες για τους ανθρώπους που χρειάζονται διεθνή προστασία».


Το νομοθέτημα δημιουργεί επίσης ένα «ανησυχητικό προηγούμενο για την κατάργηση των υποχρεώσεων που σχετίζονται με το άσυλο που άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν», πρόσθεσε ο Τουρκ.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, καταδίκασε επίσης το νομοθέτημα ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Αυτή η νέα νομοθεσία διαβρώνει σημαντικά το νομικό πλαίσιο που έχει προστατεύσει τόσους πολλούς», είπε ο Γκράντι.

Περισσότεροι από 45.000 πρόσφυγες έφτασαν στις ακτές της νοτιοανατολικής Αγγλίας με μικρά σκάφη το 2022.

Ο πρωθυπουργός Σουνάκ, ο οποίος έχει ορκιστεί να «σταματήσει τα σκάφη», έχει επιμείνει ότι το σχέδιο της Ρουάντα θα έχει σημαντικό αποτρεπτικό αποτέλεσμα, δείχνοντας ότι κανείς που φτάνει παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιτρέπεται να μείνει σε αυτό.

Οι πτήσεις απέλασης στη Ρουάντα είναι απίθανο να ξεκινήσουν το νωρίτερο μέχρι το επόμενο έτος και θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητά τους αργότερα φέτος.

Το σχέδιο έχει επίσης επικριθεί από πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δικηγόρους και ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ως απάνθρωπο, σκληρό και αναποτελεσματικό.

Το Scottish Refugee Council, μια φιλανθρωπική οργάνωση που παρέχει συμβουλές και υπηρεσίες σε πρόσφυγες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε tweet ότι «είναι καταστροφικό να γνωρίζουμε το νομοσχέδιο της παράνομης μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται τώρα να γίνει νόμος».

«Δεν αντιπροσωπεύει εμάς ή την κοινωνία στην οποία θέλουμε να ζήσουμε. Οι πρώτες μας σκέψεις σήμερα το πρωί είναι με αυτούς που επηρεάζονται άμεσα. Ελάτε μαζί μας σε αλληλεγγύη με όλους όσους αναζητούν ασφάλεια και δικαιοσύνη», είπε η οργάνωση.

Το Refugee Council, μια άλλη κορυφαία φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζει πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «τρομερό».

Σε ένα tweet σήμερα, η οργάνωση περιέγραψε την ημέρα ως «μια μαύρη μέρα για τη φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως προστάτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια κρίσιμη στιγμή για όσους αναζητούν ασφάλεια σε έναν αβέβαιο κόσμο. Αλλά ο αγώνας για ένα δίκαιο και ανθρώπινο σύστημα ασύλου συνεχίζεται».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Επιστροφή πινακίδων ενόψει Πάσχα

Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη»

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα