ΑΘΗΝΑ
09:27
|
03.05.2024
Εφετείο αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία ότι η Ρουάντα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως ασφαλής τρίτη χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εφετείο έκρινε σήμερα ότι το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα παραβιάζει το νόμο. Η απόφαση αυτή πλήττει τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης του Ρίσι Σούνακ να εκβιάσει με την προοπτική μιας απέλασης σε τρίτη χώρα τους μετανάστες, ώστε να σταματήσουν να διασχίζουν με μικρές βάρκες τη Μάγχη.

Τρεις ανώτεροι δικαστές αποφάνθηκαν κατά πλειοψηφία ότι η Ρουάντα δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως ασφαλής τρίτη χώρα.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που συνήφθη ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρουάντα πέρυσι, η βρετανική κυβέρνηση θα έστελνε τους δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που φτάνουν στις ακτές της 6.400 χλμ. μακριά, στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Η πρώτη προγραμματισμένη πτήση απέλασης μπλοκαρίστηκε πριν από ένα χρόνο με απόφαση της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το οποίο επέβαλε ασφαλιστικά μέτρα που αποτρέπουν τυχόν απελάσεις μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης στη Βρετανία.

Τον Δεκέμβριο, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η πολιτική απελάσεων είναι νόμιμη, αλλά η απόφαση προσβλήθηκε από αιτούντες άσυλο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Rwanda news: Appeal ruling deals blow to Sunak and Braverman as deportation  plan blocked by court | The Independent

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Εφετείου, ο δικαστής Ίαν Μπέρνετ είπε: «Οι ελλείψεις στο σύστημα ασύλου στη Ρουάντα είναι τέτοιες που υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι να πιστεύεται ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος τα άτομα που αποστέλλονται στη Ρουάντα να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, όπου αντιμετωπίζουν δίωξη ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση».

Ο Μπέρνετ είπε ότι ο ίδιος διαφώνησε με τους άλλους δύο δικαστές και μια κυβερνητική πηγή είπε ότι η κυβέρνηση είναι πιθανό να αμφισβητήσει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Ακόμα κι αν η κυβέρνηση τα καταφέρει εκεί, οι πτήσεις απελάσεων θεωρείται απίθανο να ξεκινήσουν φέτος.

Ο Σουνάκ έχει θέσει το «να σταματήσει τις βάρκες» ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής του και ελπίζει ότι η πτώση των αφίξεων μεταναστών μπορεί να βοηθήσει το κόμμα του να κερδίσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η εισηγήτρια του σχεδίου απέλασης μεταναστών στη Ρουάντα, η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπράβερμαν, πρόκειται να πραγματοποιήσει δήλωση στο κοινοβούλιο αργότερα σήμερα.


Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποκάλεσαν το σχέδιο «ανήθικο, αναποτελεσματικό, απίστευτα δαπανηρό για τους φορολογούμενους» και «έργο ματαιοδοξίας» της Μπρέιβερμαν.

Η αποστολή κάθε αιτούντος άσυλο στη Ρουάντα θα κόστιζε κατά μέσο όρο 169.000 λίρες (185.000 ευρώ), δήλωσε η κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα. Οι επικριτές του σχεδίου λένε επίσης ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης είναι ψηφοθηρικές και δεν θα λύσουν τα υποκείμενα ζητήματα.

Υποστηρίζουν ότι για τους περισσότερους αιτούντες άσυλο που διαφεύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις για να υποβάλουν αίτημα για το καθεστώς του πρόσφυγα δεν υπάρχουν επί του παρόντος νόμιμοι διάδρομοι για να εισέλθουν στη Βρετανία, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να βλέπουν τις επικίνδυνες διελεύσεις με μικρά σκάφη ως τη μόνη τους επιλογή.

Πέρυσι, ένα ρεκόρ 45.755 ατόμων πήγαν στη Βρετανία, διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρά σκάφη κυρίως από τη Γαλλία. Πάνω από 11.000 έχουν φτάσει στη Βρετανία μέχρι στιγμής φέτος, ποσοστό παρόμοιο με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα