ΑΘΗΝΑ
00:03
|
08.05.2024
Η εγκληματική ομάδα φέρεται να έδινε τοκογλυφίες, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που αποκτήθηκαν παράνομα, σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Ελ Σαλβαδόρ συνέλαβε περισσότερους από εκατό Κολομβιανούς για φερόμενη ανάμειξή τους στη λειτουργία ενός δικτύου που ξεπλένονταν χρήματα από δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών και συμμοριών, δήλωσαν αξιωματούχοι ασφαλείας τη Δευτέρα.

Συνελήφθησαν 105 υπήκοοι Κολομβίας, ένας υπήκοος Αργεντινής, ένας υπήκοος Γουατεμάλας και «τρεις ημεδαποί», διευκρινίστηκε.

«Αποδείχθηκε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης την οποία ίδρυσαν αλλοδαποί, κυρίως κολομβιανής υπηκοότητας», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο γενικός εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγάδο, διευκρινίζοντας πως η έρευνα διενεργήθηκε «τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με τον σαλβαδοριανό υπουργό Δικαιοσύνης Γουστάβο Βιγιατόρο, οι 110 συλληφθέντες ανήκαν σε «δομή gota a gota» [σ.σ. «σταγόνα-σταγόνα», ενν. μικροπιστώσεις], είδος κυκλωμάτων που αρχικά δημιούργησαν κολομβιανά καρτέλ των ναρκωτικών το 1998 και δρουν σε διάφορες χώρες.

Η εγκληματική ομάδα φέρεται να έδινε τοκογλυφίες, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που αποκτήθηκαν παράνομα, σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις με τόκο 20%, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ναγιμπ Μπουκέλε έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή για τις συμμορίες από πέρυσι, φυλακίζοντας περίπου 70.000 υπόπτους, το οποίο οδήγησε επίσης σε απότομη μείωση του βίαιου εγκλήματος.

Η ώθηση κατά των συμμοριών, που καταγγέλθηκε από πολλές οργανώσεις για τα δικαιώματα, παρόλα αυτά έδωσε στον Bukele υψηλά ποσοστά αποδοχής πριν από την επανεκλογή του στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Ροδόλφο Ντελγκάδο είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου ότι όταν τα θύματα της τοκογλυφίας δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνεια, η ομάδα τους εκφόβιζε να δώσουν τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού, τα οποία, όπως είπε, χρησιμοποιούσαν για να μεταφέρουν χρήματα στο εξωτερικό.

Περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια σε χρήματα που συνδέονται με συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών εκτιμάται ότι έχουν σταλεί στην Κολομβία από το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος, πρόσθεσε ο Ντελγκάδο.

«Οι Κολομβιανοί είναι τα αδέρφια μας», έγραψε ο Μπουκέλε σε ανάρτηση της Δευτέρας στο Twitter. «Ωστόσο, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη του Σαλβαδόρ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την πρεσβεία και το προξενείο του στο Ελ Σαλβαδόρ για τις συλλήψεις, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω σχόλια για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Κολομβιανοί πολίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα