ΑΘΗΝΑ
13:45
|
27.04.2024
«Πόσο ασφαλείς είναι μία διακομιδή που την κάνει ένας πυροσβέστης και ένας διοικητικός υπάλληλος ή άλλος υγειονομικός ανεκπαίδευτος του Κέντρου Υγείας;».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τους κινδύνους που κρύβουν η απόφαση για προσωρινή απόσπαση ανειδίκευτου προσωπικού για τη μεταφορά ασθενών τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και καταγγέλλει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις Σποράδες και στο Πήλιο.

«Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν σταθμοί ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρων. Τις διακομιδές αναλαμβάνουν τα κέντρα υγείας τα οποία δυστυχώς λόγω έλλειψης διασωστών δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις βάρδιες.

Αντί των προσλήψεων, η λύση που βρέθηκε είναι τις διακομιδές στα Κέντρα Υγείας να τις αναλαμβάνει το υγειονομικό προσωπικό πάσης φύσεως. Φεύγουμε από τις διακομιδές και την προνοσοκομειακή φροντίδα και πάμε σε μεταφορές των ασθενών στην πλησιέστερη υγειονομική μονάδα που μπορεί να είναι και δύο ώρες δρόμος στις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές.

Οι εντολές για διακομιδές ασθενών από ανειδίκευτο προσωπικό εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, για τους ανεκπαίδευτους υγειονομικούς που διενεργούν τις διακομιδές και φυσικά για όσους δίνουν τις εντολές για τέτοιες προδήλως παράνομες διακομιδές. Θα οδηγούνται συνάδελφοι στα δικαστήρια χωρίς να φταίνε. Συγγενείς θα κάνουν μηνύσεις σε περίπτωση τραγικού συμβάντος, γνωρίζοντας ότι οι διακομιδές γίνονται από ανεκπαίδευτους υγειονομικούς. Ακόμη και εάν δεν υπάρχει ευθύνη για την πορεία της υγείας του ασθενούς που διακομίζεται.

Έχει συμβεί ένας διασώστης ασθενοφόρου να αντιμετωπίσει πρόβλημα υγείας και να καλείται να οδηγήσει ο δεύτερος διασώστης που βρίσκεται ως πλήρωμα. Όταν συμβεί κάτι τέτοιο και ως δεύτερο πλήρωμα είναι ένας υγειονομικός χωρίς δίπλωμα οδήγησης τι θα γίνει;

Πόσο ασφαλείς είναι μία διακομιδή που την κάνει ένας πυροσβέστης και ένας διοικητικός υπάλληλος ή άλλος υγειονομικός ανεκπαίδευτος του Κέντρου Υγείας;

Παραθέτουμε τα διαχρονικά προβλήματα στις διακομιδές στα νησιά των Σποράδων και το Πήλιο, άκρως τουριστικά μέρη και με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους για να φανεί η αναγκαιότητα για προσλήψεις διασωστών, μεταφορά σε οργανικές θέσεις του ΕΚΑΒ των διασωστών των Κέντρων Υγείας, προκειμένου να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλοι οι απαραίτητη σταθμοί του ΕΚΑΒ. Διαχρονικά γίνονται διακομιδές με Αντιδημάρχους και άλλους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λόγω μεγάλων αποστάσεων ξεκινάνε διακομιδές με αγροτικά ή ιδιωτικά αυτοκίνητα και συναντιούνται με το Ασθενοφόρο που έρχεται από το Βόλο ή άλλο σταθμό του ΕΚΑΒ της περιοχής στη διαδρομή και γίνεται η παραλαβή των ασθενών.

Φιλότιμες προσπάθειες γίνονται από τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, αλλά χωρίς ενίσχυση με διασώστες δεν μπορεί να επιλύσει το διαχρονικό πρόβλημα που είναι από το 2015. Το αναδεικνύουμε συνεχώς», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννακός και παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στις Σποράδες και το Πήλιο.

Η κατάσταση στις διακομιδές σε Πήλιο και Σποράδες:

ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΑΛΛΟΝΗΣΟΣ. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 3.000.

Λειτουργεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο.

Έχει ένα ασθενοφόρο και μόνο έναν διασώστη.

Πολλές διακομιδές τις αναλαμβάνει ο Αντιδήμαρχος που δεν είναι επαγγελματίας υγείας.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ: Έχει 5.000 μόνιμους κατοίκους.

Λειτουργεί Κέντρο Υγείας.

Έχει τρία ασθενοφόρα και μόνο 4 διασώστες- πλήρωμα ασθενοφόρων. Ακάλυπτες βάρδιες.

ΣΚΙΑΘΟΣ: Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 7.000.

Διαθέτει Σταθμό ΕΚΑΒ με μόνο 2 διασώστες. Συνεπικουρούμενοι από τους 5 διασώστες του Κέντρου Υγείας, μεταξύ των οποίων δύο με μπλοκάκι. Σύνολο 7 διασώστες. Με το ζόρι βγαίνουν βάρδιες. Υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες.

Φυσικά τα νησιά αυτά έχουν το καλοκαίρι πολύ τουρισμό και το Πήλιο χειμώνα, καλοκαίρι.

ΠΗΛΙΟ

ΖΑΓΟΡΑ: 45 χιλιόμετρα από το Βόλο. Μία ώρα δρόμος λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Λειτουργεί Κέντρο Υγείας με δύο ασθενοφόρα και μόνο 4 διασώστες. Ακάλυπτες βάρδιες

ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ: Λειτουργεί Κέντρο Υγείας.

Διαθέτει 1 ασθενοφόρο.

Υπάρχει βάση του ΕΚΑΒ με 2 διασώστες και συνεπικουρούν και 5 διασώστες από το Κέντρο Υγείας. Οριακά βγαίνουν οι βάρδιες.

ΤΡΙΚΕΡΙ: Το Τρίκερι βρίσκεται 80 χιλιόμετρα από το Βόλο, δύο ώρες δρόμος και 45 χιλιόμετρα από Αργαλαστή 45 χιλιόμετρα 1 ώρα δρόμος. Υπάρχει και ένα νησάκι με λίγους κατοίκους.

Λειτουργεί άγονο περιφερειακό ιατρείο. Διαθέτει ένα ασθενοφόρο, κανέναν όμως για πλήρωμα ασθενοφόρου.

Ο Αντιδήμαρχος, μη υγειονομικός, αναλαμβάνει τις διακομιδές.

Από το Πήλιο διαχρονικά γίνονται διακομιδές με αγροτικά, ΙΧ και στη μέση του δρόμου τους παραλαμβάνει ασθενοφόρο που έρχεται από τον Βόλο.

«Διαχρονικές ευθύνες με τον κατήφορο να έχει ξεκινήσει από την αρχή των μνημονίων.

Να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εμπλέκει στις διακομιδές τους ένστολους και το πάσης φύσεως υγειονομικό προσωπικό των Κέντρων υγείας.

Επικίνδυνη για όλους.

Θετική η απόφαση του Υπουργού για προσλήψεις 250 διασωστών.

Όμως για να αποδώσει χρειάζονται μισθολογικά κίνητρα και μονιμοποίηση των συμβασιούχων», δηλώνει ο Μιχάλης Γιαννακός και καταλήγει: «Γιατρός με 1.850 ευρώ τον μήνα, Νοσηλευτής ή διασώστης με 800 ευρώ το μήνα δεν κάνει αίτηση για πρόσληψη σε υγειονομική μονάδα ή ΕΚΑΒ μακριά από τον τόπο οικογενειακής κατοικίας. Δεν βγαίνει.

Προσλήψεις μόνιμων διασωστών και πληρώματα Ασθενοφόρων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζεμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και Κλιματική Αλλαγή

Πυρά κατά της πρύτανη του Κολούμπια για την καταστολή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα