ΑΘΗΝΑ
20:54
|
17.05.2024
Λύθηκε το διπλωματικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε η Νότια Αφρική με το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της ομάδας BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ τον επόμενο μήνα, μετά από «αμοιβαία συμφωνία», στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές, δίνοντας τέλος στο διπλωματικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζε η Νότια Αφρική, ούσα υποχρεωμένη να προχωρήσει σε σύλληψη του Ρώσου προέδρου, βάσει του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC).

«Με κοινή συμφωνία, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα παραστεί στη σύνοδο κορυφής, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοτιοαφρικανού προέδρου Σιρίλ Ραμαφόσα.

Η Νότια Αφρική αντιμετώπισε ένα δίλημμα στη διοργάνωση της συνόδου κορυφής επειδή, ως μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν τον Μάρτιο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, θεωρητικά θα έπρεπε να τον συλλάβει μόλις πατούσε το πόδι του στο Γιοχάνεσμπουργκ για την σύνοδο κορυφής των BRICS που πρόκειται να διεξαχθεί στις 22-24 Αυγούστου.

Το δίλημμα οδήγησε σε έντονη συζήτηση στη Νότια Αφρική και τη Δύση σχετικά με το εάν το ένταλμα θα εκτελεστεί, δεδομένης της στάσης ουδετερότητας της Νότιας Αφρικής στον πόλεμο στην Ουκρανία και των ιστορικών δεσμών της Πρετόρια με το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος είχε κάνει σαφές ότι μια υποθετική σύλληψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Νότια Αφρική θα ισοδυναμούσε με την κήρυξη του πολέμου στη Ρωσία.

Απαντώντας στο βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, την «Δημοκρατική Συμμαχία» και τις πιέσεις για σύλληψη του Ρώσου προέδρου, ο Σιρίλ Ραμαφόσα έκανε λόγο για «ανεύθυνο αίτημα». «Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές η σύλληψη του προέδρου της θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου. Αυτό θα ήταν ασυμβίβαστο με το Σύνταγμά μας, καθώς θα διακινδυνεύαμε να σύρουμε τη χώρα σε πόλεμο με τη Ρωσία », τόνισε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε το καθήκον του να υπερασπιστεί τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με κλείσιμο της πόρτας στην Ε.Ε. απειλεί τα Σκόπια ο Μητσοτάκης

Ο Σάντεθ θα καθυστερήσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα