ΑΘΗΝΑ
15:45
|
02.05.2024
Περίπου οι μισές από τις χώρες που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Ρωσίας - Αφρικής θα εκπροσωπηθούν στο ανώτατο επίπεδο, δήλωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Mandatory Credit: Photo by SERGEI CHIRIKOV/POOL/EPA-EFE/Shutterstock (10455019l) Russia's President Vladimir Putin (C) waves during a family photo with heads of countries taking part in the 2019 Russia-Africa Summit at the Sirius Park of Science and Art in Sochi, Russia, 24 October 2019. The Russia-Africa Summit and Economic Forum take place on 23-24 October 2019. Russia-Africa Summit and Economic Forum in Sochi, Russian Federation - 24 Oct 2019
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαράντα εννέα χώρες επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε χθες ο Αλεξάντρ Πολιάκοφ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος Αφρικής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πολιάκοφ είπε ότι η απόφαση να συμμετάσχουν καταδεικνύει τη σταθερή δέσμευση των αφρικανικών κρατών στην ανάπτυξη των σχέσεών τους με τη Μόσχα, παρά την πίεση της Δύσης.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε λάβει επιβεβαίωση συμμετοχής από 49 αφρικανικές αντιπροσωπείες, με περίπου τις μισές αφρικανικές χώρες να εκπροσωπούνται στο υψηλότερο επίπεδο: στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», είπε στα μέσα ενημέρωσης.

Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής έχει προγραμματιστεί για τις 27-28 Ιουλίου και θα λάβει χώρα παράλληλα με το Οικονομικό και Ανθρωπιστικό Φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής.

Η πρώτη σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής πραγματοποιήθηκε το 2019 στο Σότσι με θέμα «Για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ανάπτυξη». Σχεδόν 50 Αφρικανοί αρχηγοί κρατών παρευρέθηκαν σε αυτή.

Ο Πολιάκοφ είπε ότι οι προετοιμασίες για τη σύνοδο βρίσκονται στην τελική τους ευθεία, ενώ οριστικοποιείται και το πρόγραμμα συναντήσεων στις οποίες θα συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος τελικά δε θα παραστεί στη σύνοδο των BRICS, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

«Ετοιμάζονται για υπογραφή διμερή και πολυμερή έγγραφα συνεργασίας μας με τους Αφρικανούς», συμπλήρωσε ο Πολιάκοφ.

Τον Μάιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τη Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την «επιστροφή της Μόσχας στην Αφρική».

Τα ονόματα των κρατών που θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη δεν έχουν γίνει γνωστά, Πάντως, σύμφωνα με ρωσικά μέσα, αυτοπροσώπως έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Ουγκάντας, Γιουέρι Μουσεβένι, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόσα και ο πρόεδρος της Ερυθραίας, Ισάιας Αφεγουέρκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα