ΑΘΗΝΑ
03:04
|
02.05.2024
Στη Ρόδο εκκενώθηκαν χωριά και επιτάχθηκαν υδροφόρες και οχήματα έργου - Καμένα σπίτια στο Λουτράκι. - Μαίνεται η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το απόγευμα της Τρίτης στον Απόλλωνα Ρόδου και προκάλεσε σήμερα την εκκένωση των χωριών Ελεούσα, Σαλάκο, Διμυλιά, και το ξενοδοχείο Έλαφος στον προφήτη Ηλία.

Σε ό,τι αφορά όσους εγκατέλειψαν τα χωριά Διμυλιά, Σάλακο, Ελεούσα, ο δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκεται «σε πλήρη ετοιμότητα» ο κλιματιζόμενος χώρος του Κλειστού Γηπέδου Καλλιθέας ενώ ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Μουσουλμάνων της Ρόδου δήλωσε από τη μεριά του πως και η δική τους κλιματιζόμενη αίθουσα μπορεί να υποδεχθεί κόσμο.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ρόδου, Νεκτάριος Φλοσκάκης, χαρακτήρισε την κατάσταση «πάρα πολύ δύσκολη» επειδή αρκετά σημεία στα πύρινα μέτωπα είναι δύσβατα. «Έχουμε επιτάξει τους πάντες και τα πάντα στο νησί» είπε χαρακτηριστικά στο  ethnos.gr, διαβεβαιώνοντας πως στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν «όλες οι υδροφόρες του νησιού, δεκάδες μικρά και μεγάλα χωματουργικά οχήματα». Εξήγησε πως δεν απειλούνται περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος αλλά ορεινός όγκος.

Ανέφερε πως από την ανατολική πλευρά του νησιού, το Φαληράκι και η Λίνδος, δεν υπάρχει πρόβλημα και πως το φλέγον ζήτημα είναι το κεντρικό τμήμα της Ρόδου προς τη μεριά του Προφήτη Ηλία.

Ενισχύσεις πυροσβεστικών μέσων στη Ρόδο

Με πλοίο της εταιρίας Blue Star φτάνουν αύριο το πρωί, 20 Ιουλίου, από την Κω δύο πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης της Ρόδου.

Παράλληλα, με νεότερη ενημέρωση του υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Παππά,  τα δύο οχήματα θα συνοδέψουν άλλα πέντε από την Αθήνα και έτσι συνολικά αύριο θα καταφθάσουν 7 πυροσβεστικά οχήματα.

Στη Ρόδο από το απόγευμα κατευθύνονται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γιάννη Παππά, και άλλα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair.

Επίταξη οχημάτων από τον δήμαρχο Ρόδου

Νωρίς το απόγευμα ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, επίταξε όλα τα μηχανήματα έργων και τις υδροφόρες σε μία προσπάθεια να διευκολυνθεί το πολύ δύσκολο έργο πυροσβεστών και εθελοντών. Η ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Όλα τα μηχανήματα έργου και όλες οι υδροφόρες που βρίσκονται στο νησί της Ρόδου ΕΠΙΤΑΣΣΟΝΤΑΙ για τη συνδρομή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις περιοχές Απόλλωνα – Λάερμα και Έμπωνα.

Καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες μηχανημάτων έργου και υδροφόρων να κατευθυνθούν στο δρόμο από Απόλλωνα προς Έμπωνα όπου συγκεντρώνονται και συντονίζονται όλα τα οχήματα».

Οι κάτοικοι της περιοχής Απόλλωνα που παραμένει παραδομένη στο έλεος της φωτιάς δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Με τα δικά τους χωματουργικά μηχανήματα και γενικότερα βαρέως τύπου οχήματα, ανοίγουν οι ίδιοι αντιπυρικές ζώνες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν με κάθε τρόπο την πυρκαγιά.

Εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Καμείρου

Μετά τις 16.00 το απόγευμα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, αποφάσισε την προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου, σήμερα, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας του χώρου (20:00).

Αρχαιολογικός χώρος Kαμείρου - Greek Travel Pages

Παράλληλα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας «Η Ροδιακή», σήμερα, η πρόεδρος της κοινότητας Ιαλυσού Στεφανία Στάγκα ανακοίνωσε πως ενόψει της αυριανής εορτής του προφήτη Ηλία «ακυρώνονται οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το πανηγύρι στον Προφήτη Ηλία στη περιοχή της Δ.Ε. Ιαλυσού (Φιλέρημος)».

Σε έκτακτη ανακοίνωσή της η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έκανε γνωστό ότι λόγω της πυρκαγιάς κλείνουν οι δρόμοι από Σάλακο σε Έμπωνα, από Απόλλωνα σε Έμπωνα και από Λάερμα προς Απόλλωνα.

Μεγάλο μέτωπο στα Δερβενοχώρια

Στα Δερβενοχώρια, η φωτιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα κινήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Βλυχάδα, ενώ τα ξημερώματα οι φλόγες έφτασαν μέχρι το πρανές σε τμήμα της Αθηνών-Κορίνθου όμως η επέμβαση των Πυροσβεστών απέτρεψε τα χειρότερα.

Οι οικισμοί Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι, Αγιά Σωτήρα, Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώθηκαν, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει τη Νέα Πέραμο, στα Μέγαρα όπου η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο αντιμετωπίζουμε στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων, όπου υπάρχουν κάποια ενεργά μέτωπα και στο ανατολικό κομμάτι προς το Στεφάνι και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Ένα κομμάτι από την άλλη πλευρά, το δυτικό κομμάτι προς την Βλυχάδα και ένα κομμάτι νοτιοδυτικά της περιοχής της Μάνδρας.

Ένεκα της σφοδρότητας του φαινομένου πολλές φορές χρειάστηκε να δώσουμε μηνύματα 112, όπως στη Νέα Ζωή και στον οικισμό του Νέου Πόντου, όπου έπρεπε άμεσα να εκκενωθούν αυτές τις περιοχές για την ασφάλεια των κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι παράλληλα με την αμιγώς πυροσβεστική επιχείρηση, υπάρχουν και προειδοποιητικά μηνύματα ή μηνύματα τα οποία καλούμε τους πολίτες για τη δική τους ασφάλεια να πρέπει να εκκενώσουν μια κατοικημένη περιοχή διότι πλησιάζει απειλητικά η πυρκαγιά. Και επίσης να αναφερθώ και στην άλλη πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε στην Καλλιθέα Λουτρακίου.

Πύρινη λαίλαπα στα Μέγαρα

Στο πεδίο βολής Κανδύλι το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι άνεμοι δυναμώνουν, ενώ από το μεσημέρι αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυσή τους. Γι αυτόν τον λόγο οι Αρχές με μπουλντόζες κάνουν διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά να φτάσουν κοντά στις εστίες φωτιάς.

«Εάν η φωτιά περάσει τον περιφερειακό, δεν σώνεται. Η φωτιά θα φθάσει στα Μέγαρα. Δεν έχουμε εναέρια μέσα και τα πυροσβεστικά δεν μπορούν να προσεγγίσουν το βουνό. Κάνουμε μόνο προσευχή» τόνισε στην ΕΡΤ ο Αντιδήμαρχος Μεγαρέων, Κωνσταντίνος Φυλακτός ο οποίος σημείωσε ότι οι φλόγες είναι πολύ κοντά στα σπίτια.

Βορειοδυτικά, η εικόνα είναι επίσης δύσκολη λόγω ανέμων και ιδιαίτερα στην Αγία Σωτήρα και την Οινόη. Ωστόσο, οι φλόγες δεν έχουν περάσει στους οικισμούς. Οι πολύ ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν όμως τα εναέρια μέσα να προσεγγίσουν, ενώ λόγω πτώσεων δέντρων είναι δύσκολη η προσέγγιση και από τα πεζοπόρα τμήματα. Το καλό είναι ότι υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες οι οποίες εκτιμάται ότι μέσα στην ημέρα θα ελεγχθούν πλήρως και δεν θα υπάρξει καμία μεγάλη αναζωπύρωση. Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, κινδύνεψε η κατασκήνωση Μελετάκη, η οποία όμως σώθηκε με την άμεση παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Λουτρακίου

Μεγάλη είναι η ανησυχία και για το Λουτράκι όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις που αποτελούνται από 120 πυροσβέστες με τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, έδωσαν τεράστια μάχη κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατάφεραν να μην περάσει η πυρκαγιά κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου. Παράλληλα, η Πυροσβεστική κατάφερε να κρατήσει τη φωτιά σε απόσταση ασφαλείας από τα διυλιστήρια και παραμένει σε επιφυλακή, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Μιλώντας στο ANT1, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας σημείωσε πως, σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, «γύρω στα 36- 40 σπίτια είναι καμένα σχεδόν ολοσχερώς, στην ευρύτερη περιοχή, με εξοχικά και μόνιμες κατοικίες και με την επιφύλαξη ότι υπάρχουν κι άλλα».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό: «Το κομμάτι του ενεργού μετώπου το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανατολικά του Αγίου Χαράλαμπου και είναι προς τους Αγίους Θεοδώρους και είναι σε απόσταση ασφαλείας βορείως από τα διυλιστήρια».

Ο Μητσοτάκης στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης η σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων – Ενημερώθηκε για τις φωτιές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από τον Αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης που είναι σε εξέλιξη στις πυρκαγιές, που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και κυρίως για τα μέτωπα της Δυτικής Αττικής και στη Ρόδο.

Πυροσβέστης λιποθύμησε λόγω εξάντλησης

Ενδεικτικό της εξαντλητικής μάχης που δίνουν οι πυροσβέστες εδώ και ημέρες σε συνδυασμό με την αποπνικτική ατμόσφαιρα είναι οι εικόνες που πρόβαλε το Mega και δείχνουν έναν πυροσβέστη να βρίσκεται λιπόθυμος στο έδαφος.

Υπό έλεγχο οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Δράμα, Βοιωτία και Μεσσηνία

  • Με ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε νωρίς το απόγευμα ότι άμεσα ελέγχθηκαν οι δασικές πυρκαγιές σε:
  • Πτελέα, του δήμου Παρανεστίου Δράμας, όπου επιχειρούν 13 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.
  • Ασωπία Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ επιχείρησε 1 ελικόπτερο.
  • Υάμεια Μεσσηνίας, όπου επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ επιχείρησαν 2 αεροσκάφη.

Στις παραπάνω πυρκαγιές, συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα