Νέα θηριωδία και βαρβαρότητες σε βάρος γυναικών στο κρατίδιο Μανιπούρ της βορειοανατολικής Ινδίας καταγράφεται από ινδικά και διεθνή ΜΜΕ. ΄Οχλος εκατοντάδων ανδρών από την εθνότητα των Μεϊτέι που πλειοψηφεί στο συγκεκριμένο κρατίδιο άρπαξε, πριν περίπου δύο μήνες, και στη συνέχεια ξεγύμνωσε, διαπόμπευσε και βίασε δύο γυναίκες των φυλών Κούκι («Kuki people»: φυλετικές κοινότητες μεταναστών από Μπαγκλαντές και Μιανμάρ).
Το νέο έγκλημα σε βάρος γυναικών της Ινδίας που συχνά πέφτουν θύματα μαζικών βιασμών, σεξουαλικών κακοποιήσεων, διακρίσεων και φόνων, έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση ως το Νέο Δελχί μόνον όταν έγιναν ανάρπαστα τα βίντεο σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από τα βασανιστήρια και τη φρικτή σεξουαλική κακοποίηση των δύο νεαρών γυναικών.
Αυτό συνέβη επειδή μέρος του απάνθρωπου εγκλήματος σε βάρος των δύο γυναικών βιντεοσκοπήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα ανδρών του όχλου και στη συνέχεια αναρτήθηκε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Σε πολλά από τα βίντεο φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα των βασανιστών αλλά έγινε μόλις μία σύλληψη με αποτέλεσμα να κλιμακωθούν εύλογα οι αντιδράσεις γυναικών σε πολλές περιοχές της Ινδίας, με πρώτες εκείνες στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί.
Οι αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να πάρει θέση στο θέμα, λέγοντας πως το συμβάν αποτελεί «ντροπή για την Ινδία» και γι’ αυτό θα πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι, τονίζοντας:
«Διαβεβαιώ το έθνος, πως θα απονεμηθεί δικαιοσύνη με όλη την ισχύ της. Ό,τι συνέβη στις κόρες της Μανιπούρ δεν μπορεί να ξεχαστεί».
Το θέμα προκάλεσε επίσης σάλο και διακοπή της σημερινής συνεδρίασης στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο με δεκάδες βουλευτές να απαιτούν συζήτηση ειδικά για το αποτρόπαιο αυτό γεγονός.
Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ινδίας, Τσαντρατσούντ, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη βάρβαρη επίθεση κατά των δύο γυναικών, καλώντας την κυβέρνηση να ενημερώσει το δικαστήριο για το ποια ακριβώς βήματα ελήφθησαν σε βάρος των κατηγορουμένων δραστών.
Από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, δηλαδή πάνω από δύο μήνες, στην πολιτεία Μανιπούρ επικρατεί έκρυθμη κατάσταση από διαδοχικές επιθέσεις βίας και ανομίας σε βάρος γυναικών και ευάλωτων ατόμων στο φόντο των συγκρούσεων ανάμεσα στη φυλετική κοινότητα των Μεϊτέι που πλειοψηφεί και τις φυλετικές κοινότητες των Κούκι.
Ως σήμερα, έχουν βρει οικτρό θάνατο πάνω από 130 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους πάνω από 60.000 άλλοι.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μόντι, και σε αυτό το θέμα, είναι μεγάλες.