ΑΘΗΝΑ
03:24
|
08.05.2024
Η διαμάχη μεταξύ εθνοτικών ομάδων έχει βυθίσει την ινδική πολιτεία στη βία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της ινδικής αντιπολίτευσης, Ραχούλ Γκάντι, η οποία μετέβη στην κατεστραμμένη από τη βία πολιτεία Μανιπούρ στα βορειοανατολικά της χώρας το απόγευμα της Πέμπτης, ανακόπηκε από την αστυνομία στο Μπισνουπούρ, περίπου 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της πολιτείας, Ιμπχάλ.

Ο Γκάντι επρόκειτο να επισκεφθεί στρατόπεδα ανακούφισης στο Τσουραντπούρ, 65 χιλιόμετρα από το Ιμπάλ, τα οποία δημιουργήθηκαν για τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί λόγω της βίας που μαίνεται στην απομακρυσμένη πολιτεία τους τελευταίους δύο μήνες.

Ο ηγέτης του Κόμματος του Κογκρέσου σχεδίαζε να συνομιλήσει με πρόσφυγες από την πλειοψηφική στην περιοχή εθνοτική ομάδα Μεϊτέι και της εθνοτικής ομάδας Ζο (ή Τσιν ή Κούκι) και να συναντήσει τους ηγέτες οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Μανιπούρ έχει συγκλονιστεί από συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι (πολλά μέσα μιλούν για 200) έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί μέχρι στιγμής. Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Ο Γκάντι δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «είναι ιδιαιτέρως ατυχές το ότι η κυβέρνηση με σταματά. Μανιπούρ χρειάζεται θεραπεία. Η ειρήνη θα πρέπει να είναι η μόνη μας προτεραιότητα».

Ο Γκάντι πήρε ένα ελικόπτερο που παρασχέθηκε από την πολιτειακή κυβέρνηση για να επισκεφτεί το Τσουραντπούρ – το επίκεντρο του ξεσπάσματος της βίας στις 3 Μαΐου. Συνοδευόταν από αστυνομικούς και διοικητικούς αξιωματούχους, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, στελέχη του Κόμματος του Κογκρέσου επέκριναν την κυβέρνηση Μόντι επειδή εμπόδισε τον Γκάντι να επισκεφθεί το Τσουραντπούρ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μαλικαρτζούν Χαρτζ, κατηγόρησε την κυβέρνηση του κυβερνώντος κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα ότι «χρησιμοποίησε αυταρχικές μεθόδους για να σταματήσει μια συμπονετική προσέγγιση», όπως αυτή του Γκάντι.

«Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο και αντιβαίνει όλους τους συνταγματικούς και δημοκρατικούς κανόνες. Η Μανιπούρ χρειάζεται ειρήνη, όχι αντιπαράθεση», έγραψε στο Twitter.

Ο βουλευτής του Κόμματος του Κογκρέσου Χαϊράμ Ραμές επεσήμανε ότι η διήμερη επίσκεψη του Γκάντι στην πολιτεία ήταν στο πνεύμα του «Bharat Jodo Yatra (Πορεία Ενώστε την Ινδία)», μιας καμπάνιας του κόμματος σε όλη τη χώρα που διήρκησε από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023.

Εν τω μεταξύ, η ζωή στη Μανιπούρ έχει γίνει πολύ δύσκολη, με τους ντόπιους να αντιμετωπίζουν απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο του διαδικτύου και σποραδικές δολοφονίες και εμπρησμούς, παράλληλα με την εκτίναξη των τιμών των βασικών αγαθών.

Στις 26 Ιουνίου, ο Μόντι, κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, πραγματοποίησε μια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους για να αγιολογήσουν την κατάσταση στη Μανιπούρ

Νωρίτερα, στις 24 Ιουνίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Αμίτ Σαχ, προήδρευσε σε μια πανκομματική συνεδρίαση στο Δελχί σχετικά με την κρίση στη Μανιπούρ. Την επόμενη μέρα, ο επικεφαλής υπουργός της Μανιπούρ, Νονγκθόμπαμ Μπίρεν Σινγκ, συνάντησε τον Σαχ στην πρωτεύουσα της χώρας, εν μέσω αιτημάτων της αντιπολίτευσης για παραίτησή του, λόγω μεροληπτικής στάσης υπέρ των Μεϊτέι, από τους οποίους προέρχεται και ο ίδιος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα