ΑΘΗΝΑ
02:42
|
04.05.2024
Πρώτη επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, με προσεκτικές δηλώσεις για το Ουκρανικό και τις ΗΠΑ να αναζητούν ερείσματα στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε, σήμερα Τρίτη 20/6, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που οι οικοδεσπότες του αναζητούν στηρίγματα στην αντιπαράθεσή τους με την Κίνα και εργάζονται για την αναζωογόνηση της ομάδας Quad, μιας διεθνούς συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ινδίας και Ιαπωνίας.

«Προσπαθούμε να εμβαθύνουμε τους δεσμούς Ινδίας-ΗΠΑ σε βασικούς τομείς όπως το εμπόριο, η καινοτομία, η τεχνολογία κ.ά.», έγραψε ο Μόντι στο Twitter πριν αναχωρήσει για την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ από όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2014.

Η τριήμερη επίσκεψη του ηγέτη του πολυπληθέστερου έθνους στον κόσμο, που θα παραστεί σε επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη 22/6, χαιρετίστηκε από το Νέο Δελχί ως «ιστορική» ευκαιρία για «επέκταση και εδραίωση» των δεσμών των δύο χωρών, έρχεται όμως σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών για τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Ινδία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και εν μέσω καταγγελιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση υπό τον ινδουιστή εθνικιστή ηγέτη.

Παρόλες τις ανησυχίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει τους δεσμούς των ΗΠΑ με την Ινδία ως καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή και οι εξελίξεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά κυρίως για το ζήτημα της ανακοπής της εντεινόμενης παρουσίας της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Όσο αφορά στις ανησυχίες και τις καταγγελίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Έλεν Πίρσον, επικεφαλής για την Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προέτρεψε τον Τζο Μπάιντεν, σε επιστολή που του απηύθυνε, να μην διστάσει να θέσει στον Μόντι το ζήτημα της «επιδεινούμενης κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ινδία.

Η οργάνωσή της, άλλωστε, από κοινού με τη Διεθνή Αμνηστία, προγραμματίζει σήμερα Τρίτη την προβολή στην Ουάσιγκτον του επικριτικού για τον Ινδό πρωθυπουργό ντοκιμαντέρ του BBC, που προκάλεσε σάλο το προηγούμενο διάστημα και απαγορεύτηκε από την ινδική κυβέρνηση.

Το ντοκιμαντέρ India: The Modi Question, επικεντρώνεται στον ρόλο του Ναρέντα Μόντι στις ταραχές στο Γκουτζαράτ το 2002, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μουσουλμάνοι. Στον απόηχο των γεγονότων και των καταγγελιών, το 2005, η Ουάσιγκτον ανακάλεσε τη βίζα του Μόντι για τις ΗΠΑ, επικαλούμενη τις ανησυχίες ότι δεν ενήργησε για να σταματήσει τη βία.

Πιο πρόσφατα, ο Μόντι αντιμετώπισε κριτική για τη νομοθεσία που τροποποιεί τον νόμο περί ιθαγένειας της χώρας επιταχύνοντας την πολιτογράφηση ορισμένων μεταναστών αλλά αποκλείοντας τους μουσουλμάνους, την ίδια ώρα που στη χώρα εντείνεται η βία κατά των μουσουλμάνων και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων από ινδουιστές εθνικιστές.

Σάλο προκάλεσε επίσης και η πρόσφατη καταδίκη του κορυφαίου ηγέτη της αντιπολίτευσης της Ινδίας Ραχούλ Γκάντι, με την κατηγορία ότι χλεύασε το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

«Η κυβέρνηση του Μόντι έχει επίσης επιδείξει κραυγαλέα μεροληψία για την προστασία των υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος και συνεργατών του που κατηγορούνται για μια σειρά εγκλημάτων, όπως φόνο, επίθεση, διαφθορά και σεξουαλική βία», καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δεσμοί Δελχί και Μόσχας

Ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απέφυγαν επίσης να καταγγείλουν δημόσια την Ινδία για τη στάση της στην ουκρανική κρίση και την αυξανόμενη εξάρτηση του Νέου Δελχί από το ρωσικό πετρέλαιο, καθώς οι προμήθειες από τη Μόσχα ανέβηκαν από το 2% το 2021, στο 19% τον περασμένο χρόνο.

Όταν ρωτήθηκε από την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε, χθες Δευτέρα, σχετικά με επικριτικά σχόλια στις ΗΠΑ για τη μη λήψη πιο δυναμικής στάσης κατά της ρωσικής εισβολής, ο Μόντι παρέμεινε προσεκτικός.

Δε νομίζω ότι αυτή η αντίληψη είναι ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ. Εκτιμώ ότι η θέση της Ινδίας είναι γνωστή και κατανοητή σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κόσμος έχει πλήρη εμπιστοσύνη ότι κορυφαία προτεραιότητα της Ινδίας αποτελεί η ειρήνη, ανέφερε και ζήτησε αλλαγές σε παγκόσμιους θεσμούς όπως ο ΟΗΕ, προκειμένου να προσαρμοστούν σε μια ολοένα και πιο πολυπολική παγκόσμια τάξη.

Το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ-Ινδίας το 2022 ανήλθε σε ύψος ρεκόρ 191 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η πολυπληθής ινδική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγγίζει τα πέντε εκατομμύρια και κατέχει σημαντική οικονομική, πολιτιστική και πολιτική δύναμη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα