ΑΘΗΝΑ
01:29
|
02.05.2024
Το Ιρακινό ΥΠΕΞ απαίτησε την αποχώρηση της πρέσβειρας της Σουηδίας από τη Βαγδάτη μετά τα σοβαρά επεισόδια στην σουηδική πρεσβεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα, πριν το ξημέρωμα, στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη, στην οποία εκδηλώθηκε εμπρησμός και “πολιορκήθηκε” από πλήθος εκατοντάδων υποστηρικτών του Σιίτη ιερωμένου και αρχηγού του Κινήματος Σαντρ, Μοκντάντα αλ Σαντρ, οδήγησαν στην σημαντική επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Βαγδάτης και Στοκχόλμης αλλά και στην έντονη αποδοκιμασία των εξελίξεων αυτών από τις ΗΠΑ.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια στο κτίριο της σουηδικής πρεσβείας στη Βαγδάτη, που έληξαν με την καθυστερημένη εμφάνιση της αστυνομίας, το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να ανακαλέσει τον διπλωματικό επιτετραμμένο του από τη Στοκχόλμη και να ζητήσει την άμεση απομάκρυνση της πρέσβειρας της Σουηδίας από τη Βαγδάτη λόγω της χαλαρής στάσης που κρατά σε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις με στόχο το Κοράνι.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα και η έντονη δυσφορία του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών για τα σοβαρά επεισόδια στο κτίριο της πρεσβείας και η επισήμανση πως η ιρακινή κυβέρνηση οφείλει να σέβεται και να τηρεί τη διεθνή συνθήκη της Βιέννης για την προστασία των ξένων διπλωματικών αποστολών και των εργαζομένων σε αυτές.

Αργότερα σήμερα το απόγευμα ακολούθησε και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταδίκασε έντονα σήμερα την επίθεση στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη εξαιτίας μιας σχεδιαζόμενης καύσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη. Επίσης, επέκριναν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ για το ότι δεν εμπόδισαν τους διαδηλωτές να παραβιάσουν τη διπλωματική αποστολή.

“Η ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης είναι μια απαραίτητη σφραγίδα δημοκρατίας, όμως αυτό που συνέβη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ήταν μια παράνομη πράξη βίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ παρατηρώντας:

“Είναι απαράδεκτο ότι οι Ιρακινές Δυνάμεις Ασφαλείας δεν ενήργησαν για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές από το να παραβιάσουν το συγκρότημα κτιρίων της Σουηδικής Πρεσβείας για δεύτερη φορά και να προκαλέσουν ζημιές”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα