ΑΘΗΝΑ
06:53
|
02.05.2024
Χιλιάδες διαδηλωτές που αντιδρούν στη δικαστική μεταρρύθμιση του Νετανιάχου διανύουν 60 χλμ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η άνευ (πρόσφατου) προηγουμένου μαζική πορεία πολλών δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών πολιτών που κινούνται στην εθνική οδό από το Τελ Αβιβ με τελικό προορισμό το κτίριο της Κνέσετ στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου να αποτρέψουν την ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων.

Η πορεία, που έχει ξεκινήσει από το πρωί της περασμένης Τρίτης, γίνεται σε συνθήκες ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, ενόψει της τελικής ψηφοφορίας ψήφισης του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που σηκώνει στο πόδι, εδώ και μήνες, τα περισσότερα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, σωματεία εργαζομένων, νεοφυείς εταιρίες τεχνολογίας αιχμής έως και εφέδρους του ισραηλινού στρατού και της πολεμικής αεροπορίας.

As tensions boil, thousands of protesters march in self-styled pilgrimage  to Jerusalem | The Times of Israel

Οι τελευταίοι εδώ και μερικές μέρες προβαίνουν κατά εκατοντάδες σε ενέργειες ανυπακοής και απειθαρχίας στις εντολές ανωτέρων τους, κατηγορώντας τον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι αλλάζει ριζικά το πολίτευμα της χώρας και αποδυναμώνει επικίνδυνα τις εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεδομένης της ανυπαρξίας συντάγματος, προς όφελος της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η απόσταση που διανύει το πλήθος των διαδηλωτών της πορείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ είναι περίπου 60 χιλιόμετρα. Από την Τρίτη, που ξεκίνησαν την πορεία, περπατούν με διαλείμματα κάθε μέρα, ξεκινώντας πολύ νωρίς το πρωί πριν πιάσει η μεγάλη ζέστη και μετά από ανάπαυση αρκετών ωρών συνεχίζουν την πορεία το βραδάκι, μετά τη δύση του ηλίου. Μετά, τη νύχτα, στήνουν σκηνές στην ύπαιθρο και ξεκουράζονται μέχρι το επόμενο πρωί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας The Times of Israel (ToI)  οι πάνω από 10.000 διαδηλωτές προέρχονται από διάφορες περιοχές και πόλεις του Ισραήλ. Δεν είναι μόνο από το Τελ Αβίβ. Αρκετοί συμμετέχουν στην μεγάλη πορεία προς την Κνέσετ μαζί με τις οικογένειές τους, γεγονός που εξηγεί γιατί ανάμεσα στους διαδηλωτές υπάρχουν παιδιά οκτώ και εννιά χρονών.

Κατά διαστήματα, δε λείπουν τα συνθήματα με πιο χαρακτηριστικά εκείνα που δηλώνουν πίστη και αφοσίωση στη δημοκρατία και άλλα που αποκηρύσσουν την «κυβέρνηση εγκληματιών» διαβεβαιώνοντας πως θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να τη νικήσουν.

Ποια είναι η Σίκμα Μπρέσλερ

Ηγέτης της πορείας είναι η 43χρονη γιατρός, Σίκμα Μπρέσλερ, που είναι επιστημονική ερευνήτρια στο Ίδρυμα Επιστημών Βάιζμαν, συνεργάζεται κατά καιρούς με το επιστημονικό κέντρο έρευνας φυσικής CERN στην Ελβετία και είναι μητέρα επτά παιδιών.

Το 2020 η Μπρέσλερ είχε εμπνευστεί και ηγηθεί του κινήματος των «Διαδηλώσεων της Μαύρης Σημαίας» μαζί με δύο από τα αδέλφια της μετά τις ισραηλινές βουλευτικές εκείνης της χρονιάς.

Η Μπρέσλερ σε πρόσφατη ανάρτηση βίντεο σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην αρχή της βδομάδας είχε αναφερθεί στη μεγαλειώδη πορεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τονίζοντας:

«Ο λαός του Ισραήλ κάνει προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ για να σταματήσει το σχίσιμο του συμβολαίου ανάμεσα στον λαό και την κυβέρνηση και την αρχή κατάρρευσης του Ισραήλ ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα