ΑΘΗΝΑ
19:13
|
03.05.2024
Θερμοκρασίες ρεκόρ από σήμερα έως την Κυριακή - Υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα, φόβος για αναζωπυρώσεις και νέες πυρκαγιές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο «κόκκινο» παραμένει όλη η χώρα με τις συνθήκες καύσωνα να επιδεινώνονται καθώς από σήμερα έως και την Κυριακή αναμένονται θερμοκρασίες έως και 44 βαθμών Κελσίου, την ίδια ώρα που τα πύρινα μέτωπα σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία βρίσκονται σε ύφεση, αλλά παραμένει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

Σε ύφεση είναι το πύρινο μέτωπο στη Δυτική Αττική και στο Λευκόχωμα Λακωνίας, ενώ στη Μάνδρα δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ούτε μικροεστίες. Η κατάσταση στην περιοχή τη νύχτα ήταν ελεγχόμενη, αφού πρώτα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι και στη συνέχεια και για τις περιοχές της Οινόης, του Αγίου Ιωάννη Κόρακα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Κιάφας. Στη Μάνδρα τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες μετά τη χθεσινή αναζωπύρωση, ενώ στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στο Ρόδο η εικόνα είναι επίσης βελτιωμένη αν και υπάρχει ένα ενεργό μέτωπο μεταξύ των Απολλώνων και της Έμπονας. Ελέγχεται πάντως η κατάσταση και υπάρχει αισιοδοξία για πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Σε ύφεση παραμένει το πύρινο μέτωπο και στην Λακωνία όπου χθες σημειώθηκε σημαντική αναζοπύρωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής προσπαθούσαν να σβήσουν και τις μικρές εστίες ώστε να περιορίσουν τις πιθανότητες αναζοπυρώσεων. Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο επιχειρούν 4 αεροσκάφη καθώς και ένα ελικόπτερο. Μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ειναι η φωτιά να μην περάσει τον επαρχιακό δρόμο από το Λευκοχωμα προς το Βρονταμά.

Ο πρώτος απολογισμός των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές είναι αποκαρδιωτικός καθώς μέσα σε τέσσερις μέρες υπολογίζεται πως έχουν καεί πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους, αγροτικών εκτάσεων και κατοικημένων περιοχών.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κλιμάκια της οποίας έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών στους Δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας, συνολικά, 60 κατοικίες είναι πλήρως κατεστραμμένες, 48 προσωρινά ακατάλληλες να κατοικηθούν και 43 ακόμα χρειάζονται μικρές επισκευές.

Την ίδια ώρα οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν φόβους και για νέες πυρκαγιές, καθώς πολύ υψηλός προβλέπεται και για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς για πέντε περιφέρειες της χώρας.

Μέχρι και τους 44 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους

Εντωμεταξύ σε κίνδυνο ασφυξίας θα βρίσκεται από σήμερα έως και την Κυριακή το σύνολο της χώρα καθώς αναμένονται σε πολλές περιοχές θερμοκρασίες ρεκόρ, που πιθανόν να ξεπερνούν τους 44.2 βαθμούς που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Θήβα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα Παρασκευή όπου προβλέπεται ότι 8 εκατομμύρια πολίτες θα εκτεθούν σε θερμοκρασίες άνω των 39 βαθμών και να κορυφωθεί την Κυριακή.

Ήδη από χθες, Πέμπτη, θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου καταγράφηκαν από 55 μετεωρολογικούς σταθμούς, ενώ σε 6 από αυτούς η μέγιστη ξεπέρασε τους 42 βαθμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όχι άλλη τοξικότητα

Τέμπη-«Ένα Χρόνο Μετά»: Το νέο τραγούδι των Κότσιρα και Κόμη Χ

«Χιόνισε» στην Ξάνθη: Το χαλάζι την έντυσε στα λευκά

23χρονος Ισραηλινός ήταν νεκρός από τον Οκτώβρη και όχι όμηρος της Χαμάς…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα