ΑΘΗΝΑ
17:56
|
28.04.2024
Η Νέα Υόρκη συμφώνησε να πληρώσει 13 εκατομύρια δολάρια σε εκατοντάδες άτομα που συνελήφθησαν και χτυπήθηκαν στις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πόλη της Νέας Υόρκης συμφώνησε να πληρώσει 13 εκατομμύρια δολάρια σε εκατοντάδες άτομα που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020, σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων, οι οποίοι είπαν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο ομαδικό διακανονισμό που καταβλήθηκε ποτέ σε διαδηλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε όλη τη χώρα ακολούθησαν τον θάνατο του Φλόιντ στις 25 Μαΐου 2020, ενός άοπλου μαύρου άνδρα που σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό της Μινεάπολης ο οποίος γονάτισε πάνω στο λαιμό του Φλόιντ για περίπου εννέα λεπτά ενώ επανειλημμένα φώναζε ο ίδιος για βοήθεια λέγοντας «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Η πόλη συμφώνησε την Τετάρτη να πληρώσει 9.950 δολάρια σε καθέναν από τους περισσότερους από 1.300 διαδηλωτές που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια διαφόρων διαδηλώσεων μεταξύ 28 Μαΐου και 4 Ιουνίου 2020, σύμφωνα με ανακοίνωση των δικηγόρων των εναγόντων.

Άτομα που συλλήφθηκαν με άλλες κατηγορίες, όπως για εμπρησμό ή καταστροφή περιουσίας, θα αποκλειστούν από τον διακανονισμό, ο οποίος εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση από τον δικαστή του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ, Κόλιν ΜακΜάχον.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε βελτιώσει πολυάριθμες πρακτικές για τον χειρισμό διαμαρτυριών, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Η πόλη και το NYPD παραμένουν δεσμευμένα να διασφαλίσουν ότι το κοινό είναι ασφαλές και το δικαίωμα των ανθρώπων στην ειρηνική έκφραση προστατεύεται», ανέφερε.

Οι διαδηλωτές σε 18 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Γιούνιον Σκουέρ, του Σέντραλ Παρκ και του Μπάρκλεϊ Σέντερ στο Μπρούκλιν, υποβλήθηκαν σε ακατάλληλη χρήση σπρέι πιπεριού, υπερβολική βία με γκλομπ και άλλες παράνομες τακτικές όπως τον αποκλεισμό διαδηλωτών, δείχνουν τα δικαστικά έγγραφα.

Ο αποκλεισμός διαδηλωτών (kettling) είναι μια τακτική στην οποία η αστυνομία μαζεύει τους διαδηλωτές σε στενό χώρο ή τους περικυκλώνει, παγιδεύοντάς τους ουσιαστικά.

Γκλομπ, σπρέι πιπεριού και άλλα χημικά ερεθιστικά, ακόμα και ποδήλατα χρησιμοποιήθηκαν βίαια κατά των διαδηλωτών, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

«Η επιζήμια πραγματικότητα για την οποία διαμαρτυρόμασταν το 2020 εξακολουθεί να υφίσταται. Οι μαύροι και οι μελαμψοί άνθρωποι παρενοχλούνται δυσανάλογα, διώκονται, φυλακίζονται και δολοφονούνται από την αστυνομία», δήλωσε ο Σαβίτρι Ντάρκι, ένας από τους κατονομαζόμενους ενάγοντες.

Σε έναν ξεχωριστό διακανονισμό τον Μάρτιο, η Νέα Υόρκη συμφώνησε να πληρώσει περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 300 άτομα που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 4 Ιουνίου 2020 στην περιοχή Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο νεκροί από έκρηξη πυρομαχικών στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαϊτζάν

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα