ΑΘΗΝΑ
11:36
|
28.04.2024
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα στήσει ένα εθνικό μνημείο προς τιμήν του Έμετ Τιλ, του μαύρου έφηβου από το Σικάγο που λιντσαρίστηκε στο Μισισιπή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα στήσει ένα εθνικό μνημείο προς τιμήν του Έμετ Τιλ, του μαύρου έφηβου από το Σικάγο που απήχθη, βασανίστηκε και σκοτώθηκε το 1955 αφού κατηγορήθηκε ότι σφύριξε σε μια λευκή γυναίκα στο Μισισιπή και τη μητέρα του, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Ο Μπάιντεν θα υπογράψει μια διακήρυξη την Τρίτη για τη δημιουργία του Εθνικού Μνημείου Emmett Till and Mamie Till-Mobley σε τρεις τοποθεσίες στο Ιλινόις και στο Μισισιπή, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Το άτομο μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή ο Λευκός Οίκος δεν είχε ανακοινώσει επίσημα τα σχέδια του προέδρου.

Η Τρίτη είναι η επέτειος από τη γέννηση του Έμετ Τιλ το 1941.

Το μνημείο θα προστατεύσει μέρη που είναι κεντρικά στην ιστορία της ζωής και του θανάτου του Τιλ σε ηλικία 14 ετών, της αθώωσης των λευκών δολοφόνων του και του ακτιβισμού της μητέρας του. Η επιμονή της μητέρας του Τιλ σε κηδεία με ανοιχτό φέρετρο για να δείξει στον κόσμο πώς ο γιος της είχε κακοποιηθεί και η απόφαση του περιοδικού Jet να δημοσιεύσει φωτογραφίες του ακρωτηριασμένου σώματός του βοήθησαν να κινητοποιηθεί το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Η απόφαση του Μπάιντεν έρχεται επίσης σε μια δύσκολη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες για θέματα που αφορούν τη φυλή. Οι συντηρητικοί ηγέτες ωθούνται κατά της διδασκαλίας της δουλείας και της ιστορίας των Μαύρων στα δημόσια σχολεία, καθώς και της ενσωμάτωσης προγραμμάτων διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης από τις τάξεις των κολεγίων στις αίθουσες συνεδριάσεων των επιχειρήσεων.

Την Παρασκευή, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις επέκρινε ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα σπουδών ιστορίας των Μαύρων στη Φλόριντα που περιλαμβάνει διδασκαλία ότι οι σκλάβοι ωφελήθηκαν από τις δεξιότητες που έμαθαν στα χέρια των ανθρώπων που τους αρνήθηκαν την ελευθερία. Το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Φλόριντα ενέκρινε το πρόγραμμα σπουδών για να ικανοποιήσει τη νομοθεσία που υπέγραψε ο Κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις, ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία που κατηγόρησε τα δημόσια σχολεία για φιλελεύθερη κατήχηση.

«Πώς μπορεί κάποιος να προτείνει ότι, εν μέσω αυτών των φρικαλεοτήτων, υπήρχε κάποιο όφελος να υποβληθείς σε αυτό το επίπεδο απανθρωποποίησης;» ρώτησε η Χάρις σε μια ομιλία που εκφωνήθηκε από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα.

Ο ΝτεΣάντις είπε ότι δεν είχε κανένα ρόλο στην επινόηση των νέων εκπαιδευτικών προτύπων της πολιτείας του, αλλά υπερασπίστηκε τα στοιχεία για το πώς ωφελήθηκαν οι σκλάβοι.

«Όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους σε οτιδήποτε είναι πραγματικό», είπε σε απάντηση.

Το μνημείο του Τιλ και της μητέρας του θα περιλαμβάνει τρεις τοποθεσίες στις δύο πολιτείες.

Η τοποθεσία του Ιλινόις είναι η εκκλησία Roberts Temple of God in Christ στο Bronzeville, μια ιστορικά μαύρη γειτονιά στη νότια πλευρά του Σικάγο. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία για να θρηνήσουν τον Έμετ Τιλ τον Σεπτέμβριο του 1955.

Οι τοποθεσίες του Μισισιπή είναι το Graball Landing, όπου πιστεύεται ότι ανασύρθηκε το ακρωτηριασμένο σώμα του Τιλ από τον ποταμό Tallahatchie και το δικαστήριο της κομητείας Tallahatchie Second District στο Sumner του Μισισιπή, όπου οι δολοφόνοι του Τιλ δικάστηκαν και αθωώθηκαν από ένα ολόλευκο σώμα ενόρκων.

Ο Τιλ επισκεπτόταν συγγενείς στο Μισισιπή όταν η Κάρολιν Μπράιαντ Ντόνχαμ είπε ότι ο 14χρονος Τιλ της σφύριξε και της έκανε σεξουαλικές προθέσεις ενώ εργαζόταν σε ένα κατάστημα στη μικρή κοινότητα του Money.

Ο Τιλ αργότερα απήχθη και το σώμα του τελικά ανασύρθηκε από τον ποταμό Ταλαχάτσι, όπου τον είχαν πετάξει αφού τον πυροβόλησαν και τον βαρούσαν με έναν ανεμιστήρα εκκοκκιστηρίου βαμβακιού.

Δύο λευκοί, ο Ρόι Μπράιαντ και ο ετεροθαλής αδερφός του Τζ.Γ. Μίλαμ, δικάστηκαν για κατηγορίες για φόνο περίπου ένα μήνα μετά τη δολοφονία του Τιλ, αλλά ένα ολόλευκο δικαστήριο του Μισισιπή τους αθώωσε. Μήνες αργότερα, ομολόγησαν ότι σκότωσαν τον Τιλ σε μια πληρωμένη συνέντευξη στο περιοδικό Look. Ο Μπράιαντ παντρεύτηκε την Ντόνχαμ το 1955. Πέθανε νωρίτερα αυτό το έτος.

Το μνημείο θα είναι το τέταρτο που δημιουργεί ο Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2021, και θα είναι απλώς ο τελευταίος φόρος τιμής του στον νεαρό Τιλ.

Για τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας φέτος, ο Μπάιντεν φιλοξένησε μια προβολή της ταινίας «Till», ένα δράμα για το λιντσάρισμά του.

Τον Μάρτιο του 2022, ο Μπάιντεν υπέγραψε τον νόμο Emmett Till Anti-Lynching Act. Το Κογκρέσο είχε εξετάσει για πρώτη φορά μια τέτοια νομοθεσία πριν από περισσότερα από 120 χρόνια.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2021 ότι έκλεινε την έρευνά του για τη δολοφονία του Τιλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα