ΑΘΗΝΑ
03:04
|
03.05.2024
Ο Γουάνγκ Γι πρότεινε συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας σε μια συνάντηση με τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ στην Ινδονησία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης Γουάνγκ Γι πρότεινε συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Κίνας, Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας σε μια συνάντηση με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών στην Ινδονησία αυτόν τον μήνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo την Κυριακή.

Η πρόταση θεωρείται ότι σηματοδοτεί την προθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των τριών χωρών και η Ιαπωνία θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε το Kyodo, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι επιφυλακτικοί για την αυξανόμενη στρατιωτική δυναμικότητα της Κίνας και για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για μια σειρά ζητημάτων, όπως το εμπόριο και η αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν σχολίασε αμέσως και το υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει για σχολιασμό την Κυριακή, εκτός των ωρών λειτουργίας.

Ο Γουάνγκ και ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας συνάντησης της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ινδονησία στις 14 Ιουλίου.

Συζήτησαν ένα ιαπωνικό σχέδιο για απόρριψη στη θάλασσα επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, αλλά δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Το θέμα του νερού θα μπορούσε να αποτελέσει ένα κομβικό σημείο που θα αποτρέψει μια πρόωρη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών, ανέφερε το Kyodo.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι ηγέτες των τριών χωρών ήταν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Ιαπωνία μετέφερε την πρόταση του Γουάνγκ για τις συνομιλίες στη Νότια Κορέα, ανέφερε το Kyodo.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα