ΑΘΗΝΑ
11:51
|
28.04.2024
Τρία μέτωπα συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα τη Ρόδο για έκτη συνεχόμενη ημέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρία μέτωπα συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα τη Ρόδο για έκτη συνεχόμενη ημέρα, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η νύκτα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζεται αμείωτη από νωρίς το πρωί από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα αλλά και από ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστών και πολυμελείς ομάδες εθελοντών που βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στην γραμμή της μάχης. Μέχρι τώρα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται η κατάσταση στα τρία μέτωπα της φωτιάς είναι εκτός ελέγχου ενώ τεράστια είναι η καταστροφή στο οικοσύστημα του νησιού.

Τα τρία μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι στην περιοχή Ασκληπειού -Κιοτταρίου, στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων και δίνεται μάχη από αέρος και εδάφους για τον περιορισμό τους. Η προσπάθεια και σήμερα δυσκολεύεται από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν και το δύσβατο της περιοχής.

Η μάχη σύμφωνα και με εκτιμήσεις αρμοδίων θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες αφού αναμένεται ότι θα υπάρχουν αρκετές αναζωπυρώσεις.

Όπως είναι γνωστό λόγω της εξέλιξης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στο νησί της Ρόδου κηρύχθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα της Νότιας Ρόδου.

Νωρίτερα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε ένα άτομο, που υπέστη κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου, και μια 31χρονη έγκυος, που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Photo by Spyros BAKALIS / AFP – Twitter

Καταρρέει το κυβερνητικό αφήγημα περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η Ρόδος φλέγεται για έκτη ημέρα. Εικόνες καταστροφής που μας συγκλονίζουν όλους. Οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει εκφράσει την στήριξη του σε όσους δοκιμάζονται και δίνουν τη μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς και την ανησυχία του για την εξέλιξή τους.

Αυτή είναι η ώρα της μεγάλης μάχης για την ασφάλεια των ανθρώπων και την πυρόσβεση. Για να προστατευτεί και το μοναδικό φυσικό κεφάλαιο της Ρόδου. Πρέπει να διατεθούν οργανωμένα όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις και να υπάρξει αποτελεσματικός συντονισμός από την πολιτεία. Μέσα στην μεγάλη φυσική καταστροφή αναδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα της φιλοξενίας, μετακίνησης, διατροφής και υγειονομικής περίθαλψης των πυρόπληκτων, κατοίκων και τουριστών.

Είναι αναγκαίο να στηθεί άμεσα με συνεργασία της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας ένας μηχανισμός αλληλεγγύης με κεντρικό συντονισμό, καταγραφή και δικτύωση για τους άστεγους και τους εκτοπισμένους κατοίκους και τουρίστες. Να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια για την φιλοξενία τους, σε τουριστικά καταλύματα ή σε κατοικίες, μέσα για την ασφαλή μεταφορά τους, είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης και εθελοντές. Να οργανωθεί αποτελεσματικά ο εθελοντισμός και η προσφορά επαγγελματιών και επιχειρήσεων.  Να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος.», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στη Ρόδο Κεφαλογιάννη και Σταϊκούρας

Στη Ρόδο μετέβη η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, παράλληλα με το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρίσκεται επί τόπου από το βράδυ του Σαββάτου.

Η υπουργός επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το Διεθνή Αερολιμένα της Ρόδου και συγκεκριμένα το help desk που έχει εγκατασταθεί για τη διευκόλυνση της αναχώρησης ξένων επισκεπτών που έχουν χάσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, καθώς και ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Επίσης, η κυρία Κεφαλογιάννη συμμετέχει στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται διαρκώς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων φορέων για την εκτίμηση της κατάστασης στο νησί.

«Ομάδα ταχείας ανάπτυξης» για τη βοήθεια Βρετανών τουριστών στη Ρόδο στέλνει το Λονδίνο

Ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα Μάθιου Λοτζ δήλωσε με tweet του ότι το βρετανικό ΥΠΕΞ έστειλε μια «ομάδα ταχείας ανάπτυξης» στη Ρόδο, η οποία είναι καθ’ οδόν,  για τη βοήθεια Βρετανών τουριστών. 
Ο κ. Λοτζ τόνισε επίσης ότι η βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, τις αεροπορικές εταιρείες και τους τουριστικούς πράκτορες «για την υποστήριξη των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου».

«Οι ζημιές στα πυροσβεστικά οχήματα ήταν τραγικές»

«Δεν υπήρχε ο συντονισμός που έπρεπε. Τα εναέρια ήταν σαν παιχνιδάκια του Jumbo. Μόνο τα κανατέρ και τα ελικόπτερα έκαναν δουλειά. Τα μικρά αεροσκάφη δεν μπορούσαν να ρίξουν το ύψος της φωτιάς. Μετά την κούραση των τριών ημερών η ζημιά που παρουσιάζονταν στα πυροσβεστικά οχήματα ήταν τραγική. Άκουγα στον ασύρματο ότι οχήματα δεν είχαν φρένα» κατήγγειλε ο Αγαπητός Πάλας, δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας.

«Όλα αυτά θα πρέπει να σχεδιάζονται πριν, όχι μετά» είπε και επέμεινε πως δεν υπήρχε σχεδιασμός, όπως «καταγγέλλουν όλοι οι εθελοντές». «Το επιτελικό κράτος και η προσπάθεια να παίρνουν αεροσκάφη τέτοιου είδους… Θα καεί η χώρα… Έχουμε γίνει ρεζίλι παγκοσμίως» πρόσθεσε.

Μεγάλη προσπάθεια να σωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο

Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο. Τις επίγειες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο νησί συνδράμουν15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Απομακρύνθηκαν σχεδόν 20.000 άτομα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία και σκάφη.

Αναβάλλεται η εκδήλωση για την επέτειο αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως λόγω των πυρκαγιών, η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώνεται.

Στο συντονιστικό κέντρο ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας και ενημερώνεται για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Ρόδο και την επιχείρηση φιλοξενίας των πολιτών που μετακινήθηκαν προληπτικά σε ασφαλή σημεία του νησιού, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

BBC για Ρόδο: TUI και Jet2 ακυρώνουν πτήσεις, χιλιάδες βρετανοί τουρίστες «στον αέρα»

Οι πτήσεις προς τη Ρόδο ακυρώθηκαν και οι τουρίστες που περίμεναν να ταξιδέψουν στο νησί για τις διακοπές τους είναι σε αδιέξοδο μετά τις πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν στη Ρόδο και ανάγκασαν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία, αναφέρει εν τω μεταξύ σε σημερινό του δημοσίευμα τo βρετανικό δίκτυο BBC.

Η εταιρεία διακοπών Jet2 ακύρωσε πέντε πτήσεις προς τη Ρόδο, ενώ η TUI ακύρωσε όλες τις πτήσεις εκεί μέχρι την Τετάρτη.

Περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τους χώρους όπου διέμεναν από ξηρά και θάλασσα προς ασφαλείς περιοχές.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, η πυροσβεστική υπηρεσία της Ελλάδας ζήτησε συγγνώμη και προειδοποίησε ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί.

Η EasyJet από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις εκτελούνταν κανονικά.

Ο αντιδήμαρχος Ρόδου έχει προειδοποιήσει ότι δεν επαρκούν τα απαραίτητα μέσα και τα προβλήματα έχουν «πολλαπλασιαστεί».

«Υπάρχει μόνο νερό και λίγο υποτυπώδες φαγητό – δεν έχουμε στρώματα και κρεβάτια», είπε ο Αθανάσιος Βυρίνης.

Μιλώντας στο Open TV από σημείο συγκέντρωσης, ο αντιδήμαρχος είπε ότι ο κόσμος χρησιμοποιεί χαρτόκουτα για ύπνο και ο κόσμος που φτάνει στη Ρόδο δεν έχει πού να μείνει.

Ταξιδιωτική οδηγία του βρετανικού ΥΠΕΞ

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία συμβουλεύει τους Βρετανούς που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στη Ρόδο να επικοινωνήσουν με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία τους πριν αναχωρήσουν για το ελληνικό νησί.

Σε νεότερη οδηγία που εκδόθηκε σήμερα το βρετανικό ΥΠΕΞ προέτρεψε επίσης τους Βρετανούς τουρίστες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να καλούν στο 112 εάν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Πηγή: Open Tv, ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή κατά Μπάιντεν στο ετήσιο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα