ΑΘΗΝΑ
00:24
|
03.05.2024
Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της προέδρου του Περού Ντίνα Μπολουάρτε στην Λίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλωτές και αστυνομία συγκρούστηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια ανανεωμένων διαδηλώσεων κατά της μεταβατικής προέδρου του Περού Ντίνα Μπολουάρτε στην πρωτεύουσα Λίμα, όπου οι διαδηλωτές απαιτούν να παραιτηθεί και να διεξαχθούν εκλογές, μεταδίδει το France 24.

Η Μπολουάρτε ήρθε στην εξουσία τον Δεκέμβριο μετά την εκδίωξη και σύλληψη του πρώην αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, πυροδοτώντας κατηγορίες για αρπαγή εξουσίας και πυροδότηση διαδηλώσεων μηνών σε εθνικό επίπεδο.

Η καταστολή που ακολούθησε από τις δυνάμεις ασφαλείας άφησε σχεδόν 50 νεκρούς, σύμφωνα με εκτίμηση της Human Rights Watch, η οποία κατηγόρησε τις αρχές για εξωδικαστικές και αυθαίρετες δολοφονίες.

Η τελευταία αναταραχή ξεκίνησε την Τετάρτη, όταν περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Λίμα, εν μέρει για να απαιτήσουν λογοδοσία για τους θανάτους των διαδηλωτών.

Το Σάββατο, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει ένα πλήθος που καταλάμβανε την κεντρική πλατεία San Martin.

Τρεις πολίτες συνελήφθησαν σε συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με το γραφείο του διαμεσολαβητή και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Η συγκέντρωση του Σαββάτου προσέλκυσε εκατοντάδες διαδηλωτές από συνδικάτα και αριστερές ομάδες, αλλά δεν περιλάμβαναν τις κεντροδεξιές και κεντροδεξιές φατρίες.

Περαιτέρω διαδηλώσεις προγραμματίζονται για τις 28 Ιουλίου, μια εθνική εορτή που γιορτάζει την ανεξαρτησία του Περού το 1821 από την Ισπανία.

Η Μπολουάρτε, 61 ετών, ερευνάται από το γραφείο του δημόσιου εισαγγελέα για φερόμενη «γενοκτονία, ανθρωποκτονία και σοβαρούς τραυματισμούς», αν και η πολιτική της θέση της παρέχει ασυλία από τη δίωξη.

Ακόμα κι αν η Μπολουάρτε αντιμετωπίσει συγκεκριμένη κατηγορία, ως πρόεδρος, δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το δικαστήριο έως ότου λήξει η θητεία της το 2026.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα