ΑΘΗΝΑ
20:27
|
02.05.2024
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε σήμερα συνάντηση με τον Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας αυτή τη στιγμή στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας αυτή τη στιγμή στη Ρωσία, αναφέρει το TASS.

Ο αρχηγός του κράτους της Λευκορωσίας έφτασε στη Ρωσία το βράδυ του Σαββάτου.

Όλα τα σχέδια για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας θα εφαρμοστούν – Πούτιν

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ συνεχίζουν να αναπτύσσονται και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Όλα τα σχέδιά μας [για την ανάπτυξη της Λευκορωσικής-Ρωσικής συνεργασίας] υλοποιούνται, και μάλιστα με καλύτερο ρυθμό από ό,τι περιμέναμε εσείς και εγώ», είπε ο Ρώσος ηγέτης.

Επέστησε επίσης την προσοχή στην καλή κατάσταση της ρωσικής και της λευκορωσικής οικονομίας. «Όλοι οι βασικοί δείκτες μας δίνουν λόγους να πιστεύουμε ότι φέτος, ούτως ή άλλως, θα περάσουμε με αυτοπεποίθηση, ήρεμα και με καλή [οικονομική] ανάπτυξη», επεσήμανε ο Ρώσος ηγέτης. «Όλα κινούνται τουλάχιστον, σεμνά μιλώντας, ικανοποιητικά», συνόψισε ο Πούτιν.

Οι ξένοι μισθοφόροι στην Ουκρανία υφίστανται μεγάλες απώλειες «λόγω της βλακείας τους»

Η Ρωσία θα φέρει στην προσοχή του δυτικού κοινού πληροφορίες σχετικά με τις απώλειες μισθοφόρων από αυτές τις χώρες που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας, δήλωσε ο Πούτιν.

«Όσον αφορά τους ξένους μισθοφόρους, έχουν επίσης σημαντικές απώλειες», είπε ο Ρώσος ηγέτης. «Μεγάλες [απώλειες] λόγω της τακτικής τους», πρόσθεσε ο Λουκασένκο. «Ναι», έγνεψε καταφατικά ο Πούτιν, «λόγω της βλακείας τους».

Λουκασένκο: Η κατάσταση «αρχίζει να γίνεται τεταμένη με την Βάγκνερ»

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι «αρχίζει να δημιουργείται ένταση με την ομάδα Βάγκνερ επειδή θέλουν να κάνουν πορεία στη Βαρσοβία».

«Ίσως δεν πρέπει να το πω, αλλά θα το πω. Η ομάδα Βάγκνερ έχει αρχίσει να μας αγχώνει: “Θέλουμε να πάμε στη Δύση. Αφήστε μας να πάμε.” Είπα, γιατί θέλετε να πάτε στη Δύση; “Λοιπόν, να πάμε μια περιοδεία στη Βαρσοβία, στο Rzeszow”», είπε ο Λουκασένκο σε μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Τους κρατώ στο κέντρο, όπως συμφωνήθηκε, η Λευκορωσία δεν θέλει να τους μεταφέρει εκεί, γιατί η διάθεσή τους είναι κακή. Και, προς τιμή τους, ξέρουν τι συμβαίνει γύρω από το κράτος της Ένωσης. Λοιπόν, είναι απλώς μια πινελιά», είπε.

Στρατηγική συνεργασία

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα τονίσει τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας. Τόνισε ότι το Μινσκ ήταν ο «στρατηγικός εταίρος και ο πιο στενός σύμμαχος της Μόσχας».

Οι δύο χώρες επεξεργάζονται 28 κρατικά προγράμματα της Ένωσης, που αποσκοπούν ιδιαίτερα στην εναρμόνιση των μακροοικονομικών πολιτικών τους και στην ολοκλήρωση των συστημάτων πληρωμών. Τα μέρη συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν ενιαίες αγορές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ενέργειας.

Μιλώντας για οικονομική συνεργασία μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας, ο Λουκασένκο σημείωσε ότι ορισμένα ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Σύμφωνα με τον Λευκορώσο ηγέτη, αυτά περιλαμβάνουν προβλήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας. Επίσης, υπάρχουν «προβλήματα μεταφορών και επιμελητείας, καθώς και κάποια δευτερεύοντα ζητήματα».

Πούτιν και Λουκασένκο διατηρούν τακτική επαφή. Αυτή ήταν η έκτη τους συνάντηση φέτος. Οι πρώτες πέντε συναντήσεις έγιναν επίσης στη Ρωσία. Οι ηγέτες συζήτησαν πρόσφατα την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία και τη διεθνή κατάσταση. Άλλωστε, οι δύο ηγέτες πραγματοποιούν τηλεφωνικές συνομιλίες όταν χρειαστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα