ΑΘΗΝΑ
22:20
|
07.05.2024
Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις μεγάλου μέρους του λαού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο που ξεδοντιάζει το Ανώτατο Δικαστήριο πήρε 64 ψήφους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υπό τις έντονες αποδοκιμασίες 20.000 αντικυβερνητικών διαδηλωτών και με μποϋκοτάρισμα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ψηφίστηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα από τους 64 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ κατά το πρώτο μέρος το επίμαχο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων.

Τα άλλα 56 μέλη της Κνέσετ αποχώρησαν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα νομοσχέδιο που αποδοκιμάστηκε ως επικίνδυνο για τη δημοκρατία, τον θεσμό της δικαιοσύνης που μπορεί να οδηγήσει στο «διαμελισμό του κράτους, της δημοκρατίας και της ασφάλειας».

 Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχε και ο 73χρονος πρωθυπουργός και αρχηγός του δεξιού Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρά την επέμβαση για βηματοδότη στην οποία υποβλήθηκε το πρωί της Κυριακής, απέδειξε πως παραμένει ισχυρός ο ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε, και στους κόλπους του, το επίμαχο νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων εξασθενεί τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Prime Minister Benjamin Netanyahu waves as the Knesset votes to approve the Reasonableness Law on July 24, 2023 (Yonatan Sindel/Flash90)

Πριν την  ψηφοφορία στην Κνέσετ προηγήθηκαν οι τοποθετήσεις αρχηγών της αντιπολίτευσης που κατακεραύνωσαν το νομοσχέδιο που έχει πολώσει τον ισραηλινό λαό και προκαλεί αντιθέσεις ακόμη και στις τάξεις του ισραηλινού στρατού και των χιλιάδων εφέδρων.

Police remove anti-overhaul protesters blocking a road near the Knesset in Jerusalem, on July 24, 2023. (Chaim Goldberg/Flash90)

Έγιναν και απεργίες από 150 επιχειρήσεις τεχνολογίας ενώ πάνω από 20.000 διαδηλωτές παρέμειναν από το πρωί για ώρες έξω από το κτίριο της Κνέσετ. Δεν έλειψαν τα επεισόδια, οι συλλήψεις αρκετών διαδηλωτών και τα κανόνια νερού που έριξε σε βάρος τους η αστυνομία.

Anti-overhaul protesters are sprayed with a police water cannon as they block a road near the Knesset on July 24, 2023. (Chaim Goldberg/Flash90)

Οι διαδηλωτές αυτοί αναμένεται να επανέλθουν στις 6.00 το απόγευμα (ώρα Ισραήλ και Ελλάδας) με μία νέα διαδήλωση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα