ΑΘΗΝΑ
14:58
|
03.05.2024
Η οικογένειά της εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας απόψε το θάνατό της μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την είδηση θανάτου της εκατομμυριούχου πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της ΟΥΝΕΣΚΟ μεταδίδουν από σήμερα το απόγευμα ορισμένα αθηναϊκά ΜΜΕ και η ελληνική έκδοση της Wikipedia υποστηρίζοντας πως απεβίωσε σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 80 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία.

Η είδηση του θανάτου της, επιβεβαιώθηκε απόψε και επίσημα από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και από το ίδρυμά της, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με βαθύτατη θλίψη, η οικογένεια Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη ανακοινώσει ότι η αγαπημένη σύζυγος, μητέρα και γιαγιά, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος του Σωματείου «Ελπίδα-Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα πραγματοποιηθούν σε στενό οικογενειακό κύκλο».

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, όπου καταγόταν η  μητέρα της, ενώ ο πατέρας της Γιώργος Μπουρνάκης καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας.

Ήταν παντρεμένη με τον γνωστό εφοπλιστή και επιχειρηματία και πρόεδρο της Motor Oil, Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και απέκτησαν μαζί πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Το 2020 της απενεμήθη το Βραβείο «Nelson Rolihlahla Mandela» από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αναγνώριση του σημαντικού ανθρωπιστικού της έργου και της δράσης της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την υγεία, την παιδεία και την ευημερία των παιδιών. Είναι επίσης η μόνη Ελληνίδα στην οποία έχει απονεμηθεί ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2020).

Διετέλεσε μέλος Συμβουλίων πολλών σημαντικών διεθνών φορέων όπως: Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, Ίδρυμα Μentor κατά των Ναρκωτικών, Nizami Ganjavi International Center, The Hellenic Initiative, Concordia,  Αshinaga, Ίδρυμα «Φως της Αφρικής» και άλλων. Ήταν ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Πρόεδρος της Τιμητικής Επιτροπής των Special Olympics Hellas και επίτιμο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Για περισσότερο από 30 χρόνια συμμετείχε σε προσπάθειες ενάντια στον καρκίνο που χτυπά παιδιά, προωθώντας ταυτόχρονα την αξία του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, μέσα από τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βούλα: Από δύο μηχανές παρασύρθηκε η ηλικιωμένη

Υεμένη: Προσφέρουν σπουδές στους αποβλημένους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές

ΟΗΕ: Θα χρειαστούν 80 χρόνια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα