ΑΘΗΝΑ
04:04
|
03.05.2024
Ο Πατριάρχης Πορφύριος κάλεσε τους αποδέκτες των επιστολών του να καταβάλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την απελευθέρωση του Μητροπολίτη Πάβελ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων Κιέβου-Πετσέρσκ, Μητροπολίτης Πάβελ, φυλακίστηκε επειδή λειτουργεί ως «ανυπέρβλητο εμπόδιο στο δρόμο για την κατάληψη της Λαύρας», είπε ο Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις 22 Ιουλίου, ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος έστειλε επιστολές στους αρχηγούς των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στον Πάπα, στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Διεθνής Αμνηστία. Κάλεσε τους παραλήπτες των επιστολών του να χρησιμοποιήσουν το κύρος τους για συμβάλλουν στην προσπάθεια απελευθέρωσης του Μητροπολίτη Πάβελ, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Ορθόδοξων δημοσιογράφων (UOJ), ο Πατριάρχης Πορφύριος σημείωσε ότι «σε καιρούς δύσκολων και επικίνδυνων ιστορικών αλλαγών μεγάλης κλίμακας, όπως αυτές που αναμφίβολα λαμβάνουν χώρα σήμερα, είναι καθήκον κάθε δίκαιου ανθρώπου, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, ιδεολογικών ή πολιτικών πεποιθήσεων, να επισημάνει τις αδικίες που διαπράττονται σε βάρος ατόμων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους». Τέτοιο παράδειγμα, πιστεύει, «είναι σίγουρα ο Μητροπολίτης Πάβελ του Βίσγκοροντ, ο οποίος οδηγήθηκε στη φυλακή από ουκρανικό δικαστήριο».

Σύμφωνα με τον Σέρβο Πατριάρχη, «αυτή η απόφαση είναι, αφενός, το αποτέλεσμα της δύσκολης κατάστασης στην Ουκρανία, όπου υπάρχει στρατιωτική σύγκρουση, και, αφετέρου, μια έκφραση των προθέσεων των σημερινών αρχών να καταλάβουν τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ, ένα από τα σημαντικότερα ιερά του ορθόδοξου κόσμου γενικότερα».

«Φυλακίζεται επειδή είναι Ορθόδοξος επίσκοπος, πιστός στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του και στην Οικουμενική Ορθοδοξία. Έτσι, αποτελεί ακλόνητο φύλακα της μονής και επομένως ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για την κατάληψη της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ από οποιαδήποτε άλλη δομή, ακόμη και εκκλησιαστική, που αποζητά να αποκτήσει αναγνώριση και νομιμοποίηση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας κάλεσε τους αποδέκτες των επιστολών του να καταβάλουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για την απελευθέρωση του Μητροπολίτη Πάβελ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα