ΑΘΗΝΑ
15:11
|
02.05.2024
Οι θάνατοι των πέντε εργαζομένων έχουν κινητοποιήσει τα ιταλικά εργατικά συνδικάτα που απαιτούν άδεια μετ' αποδοχών για τις ημέρες του καύσωνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εργάτες οικοδομών και εργοστασίων ζητούν άδεια για τις ημέρες του καύσωνα, καθώς πέντε άνθρωποι στην Ιταλία πιστεύεται ότι πέθαναν εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, αναφέρει ο The Guardian.

Ο Στέφανο Ολμαστρόνι, ένας υπεύθυνος καθαριότητας, τακτοποιούσε τα ράφια ενός σούπερ μάρκετ που πουλούσε αγροτικά προϊόντα στη Φλωρεντία, λίγο πριν πεθάνει, στις 13 Ιουλίου, όταν η Ιταλία βρισκόταν στη μέση ενός αντικυκλώνα που ονομαζόταν Κέρβερος ο οποίος ανέβασε τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο 61χρονος είπε σε συγγενείς ότι δυσκολευόταν να δουλέψει στη ζέστη και αισθανόταν νωθρότητα. Ανυπομονούσε να ξεκουραστεί στο ρεπό του την επόμενη μέρα. Ο Ολμαστρόνι, ο οποίος είχε προβλήματα με την καρδιά, τελείωσε τη βάρδιά του στις 3 το μεσημέρι και αργότερα βρέθηκε λιπόθυμος στα αποδυτήρια του καταστήματος.

«Όταν τον βρήκαν, η θερμοκρασία στα αποδυτήρια ήταν 39 βαθμούς Κελσίου», είπε η ανιψιά του, Σάρα Ολμαστρόνι «Πέθανε πριν προλάβουν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο».

Ο θείος της εργαζόταν στον χώρο του θερμοκηπίου του σούπερ μάρκετ, όπου δεν υπήρχε κλιματισμός.

Ο Στέφανο Ολμαστρόνι είναι ένας από τους πέντε ανθρώπους στην Ιταλία των οποίων ο θάνατος την περασμένη εβδομάδα πιστεύεται ότι προκλήθηκε από την υπερβολική ζέστη καθώς ένας πιο έντονος αντικυκλώνας, ο Καρόντε, έσπασε ένα ρεκόρ θερμοκρασίας στη Ρώμη και ώθησε τον υδράργυρο σχεδόν στους 47 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ανάμεσα στα πέντε θύματα που έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα, είναι και ένα 44χρονος εργάτης οδοποιίας που πέθανε αφού κατέρρευσε ενόσω τοποθετούσε νέα σήμανση σε δρόμο του Μιλάνο. Ο 44χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά.

Ο Τσίρο Αντινόλφι, 75 ετών, με καταγωγή από τη Νάπολη, πέθανε μπροστά στα μάτια του γιου του, επίσης εργάτη, ενώ χειριζόταν έναν γερανό στο εργοτάξιο μιας αποθήκης της Amazon στο Ιέσι, στην κεντρική περιοχή Μάρκε, ενώ ο Γκαμπριέλε Λούτσιντο, 64 ετών από το Σαλέρνο στο νότο, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του λίγο μετά αφότου επέστρεψε από την εργασία του σε εργοτάξιο στην Μπρέσια για το TAV, το έργο σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας Ιταλίας-Γαλλίας.

Ο Ολίντο Ζουανόν, ένας αρτοποιός, κατέρρευσε μπροστά στα μάτια της γυναίκας του στο κατάστημά τους σε μια πόλη κοντά στο Τρεβίζο, τη Δευτέρα και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο. Οι γιατροί είπαν ότι ο 63χρονος είχε θερμοκρασία σώματος κοντά στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Μετά από αυτούς τους πέντε θανάτους, εργάτες εργοστασίων και εξωτερικοί εργάτες σε όλη την Ιταλία απείλησαν με απεργία και τα συνδικάτα ζήτησαν να ενεργοποιηθούν οι άδειες, καθώς οι θερμοκρασίες έγιναν πολύ έντονες για να εργαστούν.

«Το προσωπικό θα πρέπει να λαμβάνει άδεια μετ’ αποδοχών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 35 βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο Σαλβατόρε Κουτάγια, γενικός γραμματέας της μονάδας των εργαζομένων στο Μιλάνο της FenealUil.

«Επίσης, δεν θα πρέπει να εργάζονται τις πιο ζεστές ώρες, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθούν σκιασμένες περιοχές όπου μπορούν να κάνουν διαλείμματα και να παρέχεται νερό – αυτές οι μικρές προφυλάξεις μπορούν να σώσουν ζωές», πρόσθεσε.

Οι γιατροί στην Ιταλία έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να παραμείνουν μέσα και να πίνουν νερό για να παραμείνουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια των καύσωνα. Έχουν επίσης συμβουλεύσει τους ανθρώπους να προσέχουν τους γείτονες και τους μεγαλύτερους συγγενείς που ζουν μόνοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα