ΑΘΗΝΑ
18:27
|
03.05.2024
Δεν ήταν συντριπτική η ήττα για τον Πέδρο Σάντσεθ, η συμμαχία του ενδεχομένως να παραμείνει στην εξουσία αν λάβει υποστήριξη από καταλανικά και βασκικά κόμματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πύρρειος νίκη για το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (Partido Popular) στις πρόωρες εθνικές εκλογές της Ισπανίας, καλώς δεν λαμβάνει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, παρά τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν μια συντριπτική ήττα για τον αριστερό συνασπισμό του πρώην πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και μια εύκολη νίκη της ισπανικής δεξιάς και ακροδεξιάς.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) εξασφαλίζει 136 έδρες στο Congreso de los Diputados, το ισπανικό κοινοβούλιο, 47 περισσότερες σε σύγκριση με το απερχόμενο, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox, μοναδικός δυνητικός του κυβερνητικός εταίρος, άλλες 33. Το σύνολο των εδρών τους επομένως είναι 169 έδρες, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176.

Στην άλλη πλευρά, οι Σοσιαλιστές (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ καταλαμβάνουν 122 έδρες και η παράταξη Sumar με επικεφαλής τη Γιολάνδα Ντίαθ, στην οποία απορροφήθηκε το Unidas Podemos, άλλες 31.

Μετά τα αποτελέσματα το Λαϊκό Κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν συνεργαστεί με το ακροδεξιό-φασιστικό κόμμα Vox, καθώς δεν έχουν 7 από τις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη αυτοδυναμία.

Την επομένη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, στις οποίες καμιά παράταξη δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία, ο Σοσιαλιστής απερχόμενος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο συντηρητικός αντίπαλος του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, το Λαϊκό Κόμμα του οποίου κέρδισε τις περισσότερες έδρες, θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι έκλεισαν την πόρτα στο ακροδεξιό κόμμα Vox στις εκλογές της Κυριακής και παρά τη νίκη του κεντροδεξιού Partido Popular, ένα προοδευτικό μπλοκ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της πλατφόρμας Sumar θα μπορούσε να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση – εάν κερδίσει την υποστήριξη από τα βασκικά και καταλανικά κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σε περίπτωση συμμαχίας το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Sumar θα έχουν στη διάθεσή του 153 έδρες και θα χρειαστούν την υποστήριξη τοπικιστικών παρατάξεων, ιδίως των Καταλανών του ERC ή των Βάσκων του Bildu, παράταξης που θεωρείται η κληρονόμος του άλλοτε πολιτικού βραχίονα της αυτονομιστικής ETA.

Μπροστά στους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του που φώναζαν «No pasarán!» [σ.σ. Δεν θα περάσουν!], το αντιφασιστικό σύνθημα του ισπανικού εμφυλίου (1936-1939)], ο Σάντσεθ άφησε να εννοηθεί πως θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει όποιες πιθανότητες έχει για να συνεχίσει να κυβερνά την Ισπανία.

«Η αντιδραστική συμμαχία του Λαϊκού Κόμματος και του Vox ηττήθηκε», είπε ο κ. Σάντσεθ, προτού διαβεβαιώσει: «Αυτοί που θέλουμε η Ισπανία να συνεχίσει να προχωράει μπροστά είμαστε πολύ περισσότεροι».

Ο Σάντσεθ θα πρέπει παράλληλα να εξασφαλίσει την αποχή του καταλανικού αυτονομιστικού κόμματος του Κάρλες Πουτζντεμόν, του Junts per Catalunya (JxCat), η ηγεσία του οποίου έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα δεν βοηθήσει τον Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία χωρίς αντάλλαγμα.

Αν εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις, ο κ. Σάντσεθ θα έχει στη διάθεσή του 172 βουλευτές, περισσότερους από τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, κάτι που θα του αρκούσε για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στη δεύτερη ψηφοφορία, όταν απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Ισπανία, όπου ήδη διεξήχθησαν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2015 ως το 2019, θα ξαναζήσει το περίφημο bloqueo, πολιτικό αδιέξοδο, που θα απαιτήσει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Από την πλευρά του, ο οριακός νικητής, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο του Λαϊκού Κόμματος, ανήγγειλε πως θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

«Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές και καθήκον μας τώρα είναι να αποφύγουμε ότι θα αρχίσει νέα περίοδος αβεβαιότητας στην Ισπανία», τόνισε από το μπαλκόνι της έδρας του κόμματός του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κένυα: Καταφθάνει κυκλώνας

Boeing mafia;

Σπέτσες: Θαλαμηγός χτύπησε στην παραλία λόγω ισχυρών ανέμων

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα