ΑΘΗΝΑ
10:50
|
04.05.2024
Μετά τις βίαιες συγκρούσεις, κρατούμενοι σε δέκα φυλακές του Ισημερινού δήλωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον έξι κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι έντεκα τραυματίστηκαν σε νέα σύγκρουση μεταξύ συμμοριών σε φυλακή του Ισημερινού, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η διεύθυνση σωφρονιστικών καταστημάτων του κράτους της Αμερικής, που ζει τα τελευταία χρόνια ραγδαία κλιμάκωση της βίας των καρτέλ των ναρκωτικών.

Οι συγκρούσεις μεταξύ κρατουμένων που ανήκουν σε αντίπαλες ομάδες οργανωμένου εγκλήματος έλαβαν χώρα από το βράδυ του Σαββάτου έως το πρωί της Κυριακής στη φυλακή Νο. 1 του Γκουαγιάς στη δυτική πόλη Γκουαγιακίλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σωφρονιστική αρχή SNAI.

«Έχουμε τη λύπη να ανακοινώσουμε ότι, μέχρι στιγμής, έξι άνθρωποι οι οποίοι στερούνταν την ελευθερία τους είναι νεκροί και 11 τραυματίστηκαν» μετά τα επεισόδια στη φυλακή Γουάγιας 1, ανέφερε η SNAI.

Οι τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε, τονίζοντας πως είναι εκτός κινδύνου.

Μπροστά στη φυλακή, όπου πήγαιναν κι έρχονταν μέλη του στρατού, της αστυνομίας και ασθενοφόρα, συγγενείς φυλακισμένων περίμεναν νέα.

«Έχω απελπιστεί, θέλω πληροφορίες αλλά δεν μου τις δίνουν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο γυναίκα ο γιος της οποίας κρατείται στη φυλακή, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Μετά τις βίαιες συγκρούσεις, κρατούμενοι σε 10 φυλακές του Ισημερινού, συμπεριλαμβανομένου του τόπου των τελευταίων αιματηρών συγκρούσεων, δήλωσαν ότι ξεκινούν απεργία πείνας, αναφέρει το SNAI.

Λόγω της βίας, τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενεργοποιήθηκαν σε όλη τη σωφρονιστική υπηρεσία και μέλη του προσωπικού ασφαλείας κρατούνται όμηροι αυτή τη στιγμή από μέλη συμμοριών σε πέντε φυλακές, προσθέτει το SNAI.

Οι αξιωματούχοι φαίνεται να είναι καλά στην υγεία τους και οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούννα τους απεγκλωβίσουν.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει υποστεί μια σειρά από σοβαρές ταραχές στις φυλακές από το 2021, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων κρατουμένων. Η κυβέρνηση έχει αποδώσει τη βία σε συγκρούσεις εξουσίας μεταξύ συμμοριών ναρκωτικών.

Ο Ισημερινός έχει γίνει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για τη μετακίνηση κοκαΐνης προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο αύξησε την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας και κήρυξε επανειλημμένα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο σύστημα των φυλακών σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη βία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα