ΑΘΗΝΑ
18:34
|
28.04.2024
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εντόπισε σημαντική μείωση στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, τις οποίες η Μόσχα περιορίζει σε συνεννόηση με το Ριάντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έπεσαν τον Ιούνιο στα χαμηλότερα επίπεδά τους τα τελευταία δύο χρόνια, με τα έσοδα επίσης να πέφτουν, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα.

Τον Ιούνιο οι εξαγωγές αργού και πετρελαϊκών προϊόντων της Μόσχας μειώθηκαν κατά 600.000 βαρέλια την ημέρα στα 7,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία.

Τα έσοδα από τις εξαγωγές μειώθηκαν σε 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή σχεδόν στο μισό, σε σύγκριση με τα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια του Ιουνίου του 2022.

Στη μηνιαία Έκθεσή του για την Αγορά Πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημείωσε, ωστόσο, ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο ενδέχεται να παραμείνει σταθερή παρά την ανακοινωθείσα μείωση παραγωγής, λόγω της εποχικής αύξησης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία δεσμεύτηκε να μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάρτιο. Η κίνηση της Μόσχας ήρθε μετά την επιβολή ενός δυτικού πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο μετά από παρόμοια κίνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι «οι προμήθειες θα μειωθούν πέρα από τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την εθελοντική περικοπή παραγωγής».

Το Ριάντ είπε ότι θα επεκτείνει την εθελοντική του μείωση της παραγωγής αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για έναν ακόμη μήνα για να συμπεριλάβει τον Αύγουστο. Οι περικοπές θα ανέλθουν στο 1,5% της παγκόσμιας προσφοράς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα