ΑΘΗΝΑ
00:34
|
25.02.2024
Οι εθελοντικές περικοπές στην πετρελαιοπαραγωγή των δύο χωρών προστίθενται στις περικοπές που εφαρμόζει δεσμευτικά ολόκληρος ο ΟΠΕΚ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τελευταία επέκταση των περικοπών παραγωγής πετρελαίου από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς του κόσμου, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, δείχνει ότι η συνεργασία μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας σε ό,τι αφορά την πετρελαιοπαραγωγή εξακολουθεί να είναι ισχυρή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προσθέτοντας ότι η OPEC+ θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να στηρίξει την αγορά.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα παρατείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής αργού κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και για τον Αύγουστο. Παράλληλα, την ίδια μέρα η Ρωσία ανακοίνωσε μείωση των εξαγωγών για τον Αύγουστο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

«Είναι ιδιαιτέρως ενδεικτικό να μας βλέπεις τη Δευτέρα να βγαίνουμε όχι μόνο με την επέκταση [της περικοπής παραγωγής πετρελαίου] μας, αλλά και με επικύρωση [της κίνησης] από τη ρωσική πλευρά», είπε σε συνάντηση των CEOs της βιομηχανίας πετρελαίου με υπουργούς στο 8ο Διεθνές Σεμινάριο του OPEC+ στη Βιέννη.

«Στην τελευταία κίνηση αυτή την εβδομάδα, ναι, όλοι συνεχίζουμε με την εθελοντική μας περικοπή, αλλά και πάλι, μέρος αυτού που κάναμε με τους συναδέλφους μας από τη Ρωσία ήταν επίσης να μετριάσει την κυνική πλευρά των θεατών για το τι συνέβαινε με τη Σαουδική Αραβία και Ρωσία», είπε.

«Συνεργαστήκαμε με επτά ανεξάρτητες οντότητες για να εξετάσουμε τους αριθμούς της Ρωσίας και υποστήριξαν την αξιολόγηση. Είναι μια εθελοντική περικοπή. Δεν ήταν υποχρεωτικό, πράγμα που δείχνει τη δέσμευσή τους», είπε ο Σαουδάραβας υπουργός.

Ο τελευταίος γύρος περικοπών της παραγωγής αργού πετρελαίου έρχεται να προστεθεί στις εθελοντικές μειώσεις κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα που είχαν αρχικά δηλώσει ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ τον Απρίλιο και στη συνέχεια συμφώνησαν να παρατείνουν μέχρι το τέλος του 2024.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ που αφορούν ολόκληρη τη συμμαχία, οι εθελούσιες μειώσεις της παραγωγής δεν απαιτούν ομόφωνη έγκριση και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν από όλα τα μέλη της ομάδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μπλοκ ECOWAS αίρει τις κυρώσεις στο Νίγηρα

Ελβετία: Απίθανο να συμμετάσχει η Ρωσία στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Ουκρανία

Συζητείται η απελευθέρωση 40 ομήρων στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Γιατί ο προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας ακύρωσε συνάντηση με πάστορα της Βηθλεέμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα