ΑΘΗΝΑ
22:16
|
26.04.2024
Οι νέες περικοπές προστίθενται στη μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που εισήχθη πέρυσι και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότερες χώρες που παράγουν πετρέλαιο ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή αργού, προειδοποίησε σήμερα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ.

Τα σχόλιά του ακολουθούν την χθεσινή απόφαση πολλών μελών του ομίλου OPEC+ να περικόψουν επιπλέον την παραγωγή τους από τον Μάιο έως τα τέλη του 2023, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η αγορά πετρελαίου.

Ορισμένοι από τους μεγάλους παραγωγούς, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και το Κουβέιτ, προανήγγειλαν συνολικά περικοπές 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd) επιπλέον εκείνων που έχουν ήδη εισαχθεί από τον Νοέμβριο. Η κίνηση οδήγησε σήμερα τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 6% υψηλότερα, με το αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς West Texas Intermediate (WTI) να ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι.

«Εφόσον μέχρι στιγμής εννέα χώρες… έχουν πει ότι θα μειώσουν οικειοθελώς [την παραγωγή τους πετρελαίου], και όπως γνωρίζετε, υπάρχουν 23 μέλη στον ΟΠΕΚ+, υπήρξαν συζητήσεις ότι και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και να ανακοινώσουν κάποιες δικές τους πρόσθετες περικοπές, αν θεώρησουν ότι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η αγορά», είπε ο Νόβακ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

Τα σχόλια του Νόβακ επαναλήφθηκαν από μια αναφορά της ανταποκρίτριας του Energy Intellogence στον ΟΠΕΚ Αμένα Μπακρ, η οποία ανέφερε στο Twitter ότι περισσότερα κράτη του ΟΠΕΚ+ ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στις περικοπές.

Οι νέες περικοπές προστίθενται στη μείωση κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που εισήχθη πέρυσι και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2023. Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης την Κυριακή ότι θα συγχρονιστεί με τον ΟΠΕΚ+ και θα επεκτείνει τη δική της μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τον Νόβακ, το μέτρο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η προβλεψιμότητα στην αγορά πετρελαίου σε μια περίοδο υψηλής αστάθειας λόγω της συνεχιζόμενης τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, της γενικής παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και των απρόβλεπτων και κοντόφθαλμων αποφάσεων ενεργειακής πολιτικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα