ΑΘΗΝΑ
10:03
|
20.04.2024
Όπως σημειώνει η Washington Post, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για μήνυμα του πρίγκιπα που υπεκλάπη από τις αμερικανικές υπηρεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρίγκιπας και διάδοχος του στέμματος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, απείλησε, σε ιδιωτική του συνομιλία, να βλάψει την αμερικανική οικονομία, αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το κράτος του Κόλπου για «συνέπειες» που θα ακολουθήσουν τη συμφωνία του βασιλείου με τη Ρωσία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη υλικό που διέρρευσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε ότι θα επανεκτιμήσει τις σχέσεις με το βασίλειο μετά την απόφαση του Ριάντ να μειώσει την παραγωγή αργού ενάντια στις επιθυμίες των ΗΠΑ.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS), φέρεται να είπε ότι δεν θα ασχοληθεί άλλο με την αμερικανική κυβέρνηση εάν ο Μπάιντεν τιμωρήσει τη Σαουδική Αραβία. Υποσχέθηκε επίσης «μεγάλες οικονομικές συνέπειες για την Ουάσιγκτον», ανέφερε την Πέμπτη η Post.

Η διαρροή των λεγομένων του MBS προήλθε από ένα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσαν τον Απρίλιο. Όπως σημειώνει η Washington Post, δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για μήνυμα του πρίγκιπα που υπεκλάπη από τις αμερικανικές υπηρεσίες ή μήνυμα που στάλθηκε ιδιωτικά στις ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν κατέστησε σαφή τη δυσαρέσκειά του για το Ριάντ τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες για ό,τι έχουν κάνει με τη Ρωσία», είπε τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνέντευξή του στο CNN, χωρίς να διευκρινίσει τυχόν μέτρα.

Στην προεκλογική περίοδο πριν από την εκλογή του, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει τη Σαουδική Αραβία «παρία» για τον φερόμενο ρόλο του διαδόχου στη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Αυτή η απειλή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με πηγές του Λευκού Οίκου να αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε επιλέξει να μην θέσει σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις. Οι ΗΠΑ παρέχουν ασφάλεια στη Σαουδική Αραβία και σε αντάλλαγμα διατηρούν πρόσβαση στο πετρέλαιο της, το οποίο το βασίλειο ανταλλάσσει με δολάρια, υποστηρίζοντάς το ως παγκόσμιο νόμισμα.

Αρκετοί κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Αυτές οι επαφές αντιπαραβάλλονται προς την φερόμενη κακή χημεία μεταξύ Μπάιντεν και MBS, οι οποίοι δεν έχουν συναντηθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο 37χρονος διάδοχος του στέμματος της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις καθημερινές υποθέσεις του βασιλείου αντί του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, φέρεται να «κάνει πλάκα» με τον Μπάιντεν κατ’ ιδίαν, κοροϊδεύοντας τις γκάφες και τα λάθη του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα