ΑΘΗΝΑ
17:31
|
04.05.2024
Παρακαταθήκη των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, τρεις περιοχές του ποταμού Σηκουάνα θα γίνουν προσβάσιμες για επίδοξους κολυμβητές από το 2025.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα χρόνο να έχει απομείνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παρίσι βρίσκεται στην τελική φάση ενός ιστορικού καθαρισμού που σύντομα θα δει κολυμβητές και δύτες πίσω στον ποταμό Σηκουάνα.

Σχεδόν 25 χρόνια αφότου ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ υποσχέθηκε στους κατοίκους του Παρισιού ότι θα μπορούν μέσα σε μια τριετία να κολυμπούν στον Σηκουάνα, η δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αν Ινταλγκό, επιβεβαίωσε ότι θα ανοίξουν τρεις περιοχές για κολύμβηση στον ποταμό μετά την Ολυμπιάδα του ερχόμενου έτους.

Απαγορευμένη για έναν αιώνα λόγω των βρώμικων νερών, η κολύμβηση στην πόλη πρόκειται να είναι μια από τις σημαντικότερες κληρονομιές των Αγώνων χάρη σε ένα έργο αναγέννησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ που χαιρετίστηκε παγκοσμίως ως επιτυχία.

Όχι μόνο τρία Ολυμπιακά και Παραολυμπιακά αγωνίσματα – τρίαθλο, μαραθώνιος κολύμβηση και παρα-τρίαθλο – έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στον Σηκουάνα στο κέντρο του Παρισιού, αλλά έως το 2025 τρεις υπαίθριοι χώροι κολύμβησης θα είναι προσβάσιμοι από την προκυμαία.

Οι τρεις αυτές περιοχές του Σηκουάνα, έναντι του Île Saint-Louis στο κέντρο του Παρισιού, στο Και ντε Γκρενέλ στο 15ο διαμέρισμα και στο Μπερσί στο 12ο διαμέρισμα, θα οριοθετούνται από σημαδούρες και θα επιτηρούνται από ναυαγοσώστες.

Οι ζώνες κολύμβησης του Σηκουάνα στο Παρίσι θα είναι επίσης «προσβάσιμες από πλωτήρες και στις αποβάθρες θα υπάρχουν αποδυτήρια, ντουζιέρες για τους κολυμβητές και χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δημαρχείο.

Η δήμαρχος Ινταλγκό εξέφρασε την επιθυμία της η κολύμβηση στον Σηκουάνα να είναι μια «μείζονα κληρονομιά» των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024, κατά τους οποίους ο ποταμός θα περιλαμβάνεται στο σκηνικό της τελετής έναρξης και θα φιλοξενήσει τρεις υδάτινους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τριάθλου.

Η Ινταλγκό, δήμαρχος του Παρισιού από το 2014 και υποψήφια για την προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος το 2022, ανέβασε πρόσφατα στο Twitter ένα βίντεο με τους αντιδημάρχους της να «κάνουν την πρώτη βουτιά» και να υπόσχονται ότι «σύντομα θα έρθει η σειρά σου – και δική μου».

Η κολύμβηση στο Σηκουάνα είχε απαγορευτεί από το 1923, όταν οι Αρχές του Παρισιού απαγόρεψαν τα σκάφη με ανοιχτό πυθμένα για κολυμβητές, που συνωστίζονταν στις αποβάθρες, λόγω των κινδύνων από την κυκλοφορία φορτηγίδων και σκαφών αναψυχής και τη ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας του νερού.

Ωστόσο εδώ και επτά χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαριότητας στα νερά του Σηκουάνα, κόστους 1,4 δισ. ευρώ και τώρα αποδίδουν καρπούς, όπως λένε οι Αρχές, καθώς οι συχνές λήψεις δειγμάτων πέρυσι έδειξαν ότι υδατογενή βακτήρια -ιδίως E coli και εντερόκοκκοι- είχαν υποχωρήσει σε ασφαλή για τους ανθρώπους επίπεδα για περισσότερο από το 90% του χρόνου.

Μόνο μετά από περιόδους ιδιαίτερα έντονων βροχοπτώσεων υποβαθμιζόταν η ποιότητα του νερού του Σηκουάνα και μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις Αρχές. Ο δήμος του Παρισιού υποσχέθηκε ότι όταν επιτραπεί επίσημα η κολύμβηση στο Σηκουάνα, θα πραγματοποιούνται καθημερινά δειγματοληψίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα