ΑΘΗΝΑ
09:52
|
05.05.2024
Εκατοντάδες πουλιά στην Ελβετία υποφέρουν αυτό το καλοκαίρι από αφυδάτωση και εξάντληση λόγω ζέστης. Σωτήριος αναδεικνύεται ο ρόλος Κέντρου Ορνιθολογικής Περίθαλψης στη Γενεύη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κομβικό ρόλο στην περίθαλψη πτηνών έχει αναλάβει το ελβετικό Ορνιθολογικό Κέντρο Αποκατάστασης που λειτουργεί στα περίχωρα της Γενεύης καθώς ο φετινός Ιούλιος απέδειξε πόσο απαραίτητος είναι ο ρόλος του αυτό το καυτό καλοκαίρι.

Στο κέντρο αυτό καταφθάνουν δεκάδες πουλιά από ανθρώπους που τα μαζεύουν, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν στα πτηνά αφυδάτωση, με νεοσσούς ακόμη και να πηδούν από τις φωλιές τους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια φυγής από τον καύσωνα.

Αυτό το καλοκαίρι το Ορνιθολογικό Κέντρο Αποκατάστασης δέχεται τουλάχιστον 30 πουλιά την ημέρα, πολλά με παθήσεις που σχετίζονται με τη ζέστη, ενώ οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο στη χώρα.

Ο ορνιθολόγος Πατρίκ Ζακότ, που ίδρυσε το κέντρο και μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση το 1975, αναμένει περισσότερα πουλιά να έχουν ανάγκη περίθαλψης, επισημαίνοντας πως «αυτό δεν είναι κάτι που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν».

«Τα πουλιά θα πηδήξουν μόνα τους έξω από τις φωλιές τους όταν δεν είναι καθόλου αρκετά μεγάλα για να εγκαταλείψουν τη φωλιά», τόνισε η βιολόγος Φάνι Γκονζάλες, ειδική στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η οποία εργάζεται στο Κέντρο, εξηγώντας πως «θα πετάξουν λίγα μέτρα, θα φτάσουν στην εξίσου καυτή άσφαλτο και μετά θα μείνουν εντελώς ανήμπορα εκεί».

Το Κέντρο που  έχει δεχτεί περισσότερα από 1.660 πουλιά φέτος, δέχθηκε και μια ομάδα από νεογέννητα σπουργίτια, που βρέθηκαν στο έδαφος ψάχνοντας απεγνωσμένα για τροφή, με τα ράμφη τους ορθάνοιχτα και το σώμα τους να τρέμει. Έξω από τις φωλιές τους, πτηνά όπως αυτά μπορεί να δεχθούν επίθεση ή να φαγωθούν από άλλα ζώα, να χτυπηθούν από οχήματα ή να καούν από την καυτή άσφαλτο.

Ο στόχος του Κέντρου, το οποίο δέχτηκε περισσότερα από 2.400 πουλιά το 2022, είναι να θεραπεύσει τα πουλιά έτσι ώστε να μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή στην άγρια φύση.

Ο Ζακότ είπε ότι η υπερβολική ζέστη έχει επηρεάσει τις πηγές τροφής, μετατρέποντας την αναζήτηση των πτηνών για τροφή σε μια απειλητική για την επιβίωσή τους δοκιμασία, τονίζοντας:

«Είναι αδύναμα και σε ορισμένες περιπτώσεις αφυδατωμένα».

Ο ίδιος συνέστησε στους ανθρώπους να αφήνουν ρηχά πιάτα με νερό στους κήπους τους για τα πουλιά, επειδή αυτά «πρέπει να πλένονται μόνα τους, αλλά και να πίνουν».

Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επίσης έμμεσες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου σε πουλιά να πλένονται ή να πίνουν νερό μολυσμένο από βακτήρια. Τα μεταναστευτικά τους μοτίβα έχουν επίσης διαταραχθεί. «Υπάρχουν τόσα πολλά αρνητικά στοιχεία που συσσωρεύονται και η κατάσταση γίνεται πραγματικά πολύ καταστροφική», κατέληξε ο Ζακότ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Μεξικό: Δύο νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κούβα: Συγκέντρωση και διαδήλωση φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα