ΑΘΗΝΑ
07:06
|
18.05.2024
Κρίθηκαν ένοχοι για τη συμμετοχή τους στις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και για τη βόμβα στο μετρό της πόλης το 2016.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βελγικό δικαστήριο καταδίκασε έξι άνδρες για φόνο και άλλους δύο για τρομοκρατικές ενέργειες την Τρίτη, στη μεγαλύτερη δίκη που έγινε ποτέ στη χώρα σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών στις Βρυξέλλες το 2016 που σκότωσαν 32 ανθρώπους.

Οι έξι, από τους 10 που αντιμετωπίζουν κατηγορίες, καταδικάστηκαν με βάση τον τρομονόμο και κρίθηκαν ένοχοι για φόνο και απόπειρα φόνου για τη συμμετοχή τους στις δύο βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών (Ζάβεντεμ) και τη βόμβα στο μετρό της πόλης στις 22 Μαρτίου 2016.

Αυτοί και άλλοι δύο καταδικάστηκαν επίσης για συμμετοχή σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης. Δύο άνδρες αθωώθηκαν.

Ξεχωριστές ακροάσεις για τον καθορισμό των ποινών θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Η δίκη αναβίωσε οδυνηρές αναμνήσεις για τα περίπου 1.000 θύματα που παρέστησαν στη δίκη. Περιλαμβάνουν εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα ή τραυματίστηκαν, και μάρτυρες των βομβιστικών επιθέσεων.

«Ναι, αυτό θα βοηθήσει να γυρίσουμε σελίδα», είπε ο Πιερ Μπαστέν, ο οποίος έχασε την κόρη του Αλίν στη βομβιστική επίθεση στο μετρό, όταν ρωτήθηκε αν οι ετυμηγορίες θα τον βοηθούσαν να αντιμετωπίσει τη θλίψη του.

Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο βασικός ύποπτος στη δίκη για τις επιθέσεις στο Παρίσι που σκότωσαν 130 ανθρώπους. Μετά τη φυγή του από τη γαλλική πρωτεύουσα, συνελήφθη στις Βρυξέλλες τέσσερις ημέρες πριν από τις βελγικές επιθέσεις.

Άλλοι που κρίθηκαν ένοχοι ήταν ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, ο οποίος πήγε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών με δύο βομβιστές αυτοκτονίας (καμικάζι), αλλά τράπηκε σε φυγή χωρίς να πυροδοτήσει τη βαλίτσα του με εκρηκτικά, και τον Σουηδό Οσάμα Κράιεμ, που κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε να γίνει δεύτερος βομβιστής στο μετρό των Βρυξελλών.

Ο Ουσάμα Ατάρ, ο οποίος θεωρείται αρχηγός της ομάδας και εικάζεται ότι σκοτώθηκε στη Συρία, καταδικάστηκε επίσης.

Οι τέσσερις είναι μεταξύ των έξι κατηγορουμένων που έχουν ήδη καταδικαστεί στη Γαλλία για τις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015. Σε αντίθεση με τη γαλλική δίκη που ολοκληρώθηκε πέρυσι με απόφαση μιας επιτροπής δικαστών, η υπόθεση των Βρυξελλών διευθετήθηκε από ενόρκους.

Τα 12 μέλη των ενόρκων έλαβαν απόφαση τη Δευτέρα μετά από δύο εβδομάδες απομόνωσης στο τέλος μιας επτάμηνης δίκης στο πρώην αρχηγείο του ΝΑΤΟ που δημιουργήθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει τη δίκη για τους βομβαρδισμούς στις Βρυξέλλες.

Ο προεδρεύων δικαστής Λοράνς Μασάρ ανέγνωσε μέσα σε λίγα λεπτά τη λίστα με τις σχεδόν 300 ξεχωριστές κατηγορίες το απόγευμα της Τρίτης και στη συνέχεια αφιέρωσε πέντε ώρες περιγράφοντας το σκεπτικό της ένορκης επιτροπής.

Τα μέλη της ένορκης επιτροπής κάθισαν απέναντι στους κατηγορούμενους, επτά από αυτούς κάθονταν πίσω από γυάλινες προθήκες και φρουρούνταν από αστυνομικούς με μπαλακλάβες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα