ΑΘΗΝΑ
13:25
|
05.05.2024
Πυρά κατά της Κίνας εξαπέλυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τόνγκα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να ενισχύσει την υποστήριξη της χώρας του προς τα έθνη του Ειρηνικού δεσμεύτηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για «αρπακτικές» κινεζικές επενδύσεις στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Τόνγκα.

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στη Nουκουαλόφα, την πρωτεύουσα του μικρού νησιωτικού έθνος, τον καθιστά τον πρώτο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τόνγκα και έρχεται καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή.

«Καθώς η εμπλοκή της Κίνας στην περιοχή έχει ενταθεί, εντοπίζουμε κάποια –από τη δική μας οπτική γωνία– όλο και πιο προβληματική συμπεριφορά», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο βρίσκεται πίσω από «ληστρικές οικονομικές δραστηριότητες και επενδύσεις που γίνονται με τρόπο που υπονομεύει τη χρηστή διακυβέρνηση και προωθεί τη διαφθορά».

«Η παρουσία τού Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, εδώ σήμερα, αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η συνεργασία μας βαθαίνει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τόνγκα Χουακαβεμεϊλικου Σιαόσι Σοβαλένι, χαιρετίζοντας τον «κοινό σεβασμό για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

Η Τόνγκα, ένα νησιωτικό έθνος περίπου 100.000 κατοίκων, είναι το τελευταίο από μια σειρά νησιωτικών κρατών του Ειρηνικού που μπαίνουν στο στόχαστρο της αμερικανικής διπλωματίας που αναζητά ερείσματα εις βάρος του Πεκίνου στην περιοχή.

Μετά την Τόνγκα, ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Γουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας, όπου θα παρακολουθήσει τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών μεταξύ ΗΠΑ και Ολλανδίας. Θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Νέας Ζηλανδίας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας για συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και τους Αυστραλούς ομολόγους τους στις 28-29 Ιουλίου.

Το ταξίδι είναι το τρίτο του Μπλίνκεν στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού τους τελευταίους δύο μήνες – μετά από μια επίσκεψη στην Κίνα τον Ιούνιο, αλλά και στην Ινδονησία για συνομιλίες με αξιωματούχους της Νοτιοανατολικής Ασίας μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Έρχεται, δε, λίγες μέρες αφότου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει τεράστια αύξηση στο διπλωματικό προσωπικό και τις δαπάνες για εγκαταστάσεις σε νέες πρεσβείες των ΗΠΑ στα νησιά του Ειρηνικού, σε μια προσπάθεια κυριαρχίας σε ζωτικό χώρο, καθώς η Κίνα έχει μόνιμες διπλωματικές αποστολές σε οκτώ από τα 12 νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πρόκειται να προσληφθούν έως και 40 υπάλληλοι τα επόμενα πέντε χρόνια για καθεμία από τις τέσσερις πρεσβείες που άνοιξαν πρόσφατα ή πρόκειται να ανοίξουν σύντομα στον Ειρηνικό.

Αυτές περιλαμβάνουν την πρεσβεία στη Νουκουαλόφα και μια πρεσβεία στη Χονιάρα των Νήσων Σολομώντα, που άνοιξε τον Ιανουάριο. Υπάρχουν επίσης σχέδια για πρεσβείες στο Πορτ Βίλα του Βανουάτου και στην Ταράουα του Κιριμπάτι. Επί του παρόντος, υπάρχουν μόνο δύο προσωρινοί Αμερικανοί υπάλληλοι ο καθένας στη Χονιάρα και τη Νουκουαλόφα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Αντιπρόσωπος της ΛΔΚ στον ΟΗΕ: Αυτοκαταστροφικές οι κυρώσεις στην χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα