ΑΘΗΝΑ
02:06
|
28.04.2024
Ένα κοπάδι φαλαινών εξώκειλε στις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας με τους διασώστες να δίνουν μάχη για να σώσουν όσα κήτη έχουν απομείνει εν ζωή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από 50 φάλαινες πιλότοι εξώκειλαν μαζικά σε παραλία της Δυτικής Αυστραλίας, με τις τοπικές αρχές να δίνουν σκληρή μάχη ώστε να σώσουν δεκάδες άλλες. 

Το κοπάδι εντοπίστηκε αρχικά 100 μέτρα ανοιχτά της παραλίας Τσέινες την Τρίτη, πάρα πολύ κοντά η μία στην άλλη, σε ένα ασυνήθιστο θέαμα, όπως το περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες. 

Καθώς οι φάλαινες άρχισαν να ξεβράζονται μία μία σταδιακά στην ακτή, οι αρχές άγριας ζωής ξεκίνησαν μια κατεπείγουσα επιχείρηση διάσωσης

Παρότι για τις 51 φάλαινες ήταν ήδη αργά, οι αρμόδιοι συνέχισαν την επιχείρηση για τη διάσωση άλλων 46 φαλαινών που βρίσκονταν ακόμη στο νερό. 

«Η διαδικασία κατά την οποία εξωκείλουν οι φάλαινες πιλότοι περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός πως τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά διατηρούν πολύ ισχυρούς διαγενεακούς δεσμούς που σημαίνει πως θα παραμείνουν μαζί μέχρι τέλους ανεξαρτήτως κατάστασης» εξηγεί ο δρ. Άντριου Μπράουνλοουμ που προσφάτως αντιμετώπισε ένα αντίστοιχο περιστατικό μαζικής προσάραξης κητωδών σε παραλία της Σκωτίας. 

«Οπότε, αν βρέθηκαν σε ρηχά νερά, αυτό μπορεί να σημαίνει πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός φαλαινών μπορεί να καταλήξει μεμιάς στην παραλία. Πραγματικά, πρόκειται για μια μάχη με τον χρόνο. Η διαδικασία κατά την οποία τα θηλαστικά εξωκείλουν σημαίνει πως αρχίζουν να συντρίβονται κάτω από το δικό τους σωματικό βάρος. Αν βρίσκονται στην ακτή, μπορούν επίσης να “εισπνεύσουν” νερό που σημαίνει πως πρακτικά μπορούν να πνιγούν. Και αν παραμείνουν στην ακτή κατά τη διαδικασία άμπωτης και κάτω από τον ήλιο, μπορούν να πάθουν θερμοπληξία και πάλι να πεθάνουν. Είναι μια τρομακτική κατάσταση», προσθέτει ο ίδιος επιστήμονας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φάλαινες πιλότοι εξωκείλουν στην Αυστραλία, καθώς πάνω από 230 φάλαινες ξεβράστηκαν στην ακτή της Τασμανίας το 2022 και 150 εγκλωβίστηκαν στη Δυτική Αυστραλία το 2018.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα