ΑΘΗΝΑ
14:29
|
05.11.2024
Το γνωστό πανεπιστήμιο κατηγορείται ότι συντηρεί κριτήρια παλαιού τύπου για την εισδοχή των φοιτητών, όπως οι οικογενειακές σχέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διερευνά εάν το Χάρβαρντ κάνει διακρίσεις -φυλετικές και άλλες- ευνοώντας υποψηφίους με δεσμούς με χορηγούς και αποφοίτους δωρητές στη διαδικασία εισαγωγής τους, μετά από καταγγελία της οργάνωσης «Νομικοί Υπέρ των Πολιτικών Δικαιωμάτων (LCR)».

Το Γραφείο Πολιτικών Δικαιωμάτων του τμήματος άνοιξε την έρευνα μετά από καταγγελία που κατατέθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα από τρεις ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα, οι οποίες υποστήριξαν ότι η προτίμηση του Χάρβαρντ για «κληρονόμους» προπτυχιακούς υποψήφιους ωφελεί σε μεγάλο βαθμό τους λευκούς φοιτητές, κατά παράβαση του ομοσπονδιακού νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα.

Πολλά κολέγια και πανεπιστήμια χρησιμοποιούν πολιτικές εισδοχής παλαιού τύπου, αλλά έχουν αποτελέσει αντικείμενο ανανεωμένου ελέγχου από τον Ιούνιο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις φυλετικές διακρίσεις που είχαν υιοθετήσει το κολέγιο του Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας για να διασφαλίσει ότι θα γίνονται δεκτοί περισσότεροι μη λευκοί φοιτητές.

Οι υποψήφιοι με κληρονομικούς δεσμούς ή δεσμούς με χορηγούς στο κολέγιο του Χάρβαρντ, την προπτυχιακή σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, είναι σχεδόν 70% λευκοί και έχουν έξι έως επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν δεκτοί από τους υπόλοιπους αιτούντες, σύμφωνα με την καταγγελία.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία υπολογίστηκαν από δεδομένα εισδοχής στο Χάρβαρντ που έγιναν γνωστά ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο. Το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να συλλέξει περισσότερα τρέχοντα δεδομένα κατά τη διάρκεια της έρευνάς του.

Ένας εκπρόσωπος του Χάρβαρντ είπε ότι το πασίγνωστο πανεπιστήμιο του Ivy League με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης επανεξετάζει πτυχές των πολιτικών εισδοχής του για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ένα διαφορετικό φοιτητικό σώμα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Το Χάρβαρντ παραμένει αφοσιωμένο στο να… διπλασιάσει τις προσπάθειές μας για να ενθαρρύνουμε φοιτητές από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα να υποβάλουν αίτηση για εισαγωγή», δήλωσε η εκπρόσωπος του Χάρβαρντ, Νικόλ Ρούρα, σε δήλωση.

Το υπουργείο Παιδείας μέσω εκπροσώπου του επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια ανοιχτή έρευνα σύμφωνα με τον Τίτλο VI του Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα του 1964, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις για προγράμματα που λαμβάνουν ομοσπονδιακά κεφάλαια. Το πρακτορείο δεν έκανε περαιτέρω σχόλια.

Το πανεπιστήμιο Γουέσλιαν και η πανεπιστημιούπολη των Δίδυμων Πόλεων του πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν εισαγωγές παλαιού τύπου τον Ιούλιο, ακολουθώντας άλλα υψηλόβαθμα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ που τις έχουν διακόψει εδώ και κάποια έτη.

«Με απλά λόγια, το Χάρβαρντ βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», είπε ο Όρεν Σέλστρομ, ο διευθυντής διαφορών του Lawyers for Civil Rights, της ομάδας με έδρα τη Βοστώνη που εκπροσωπεί τις ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων που ώθησαν την έρευνα του Υπουργείου Παιδείας.

«Αυτό το ποσοστό που γίνεται αυτόματα δεκτό στο Χάρβαρντ δεν είναι δίκαιο και αφήνει τους έγχρωμους νέους μας έξω από την εξίσωση», δήλωσε η Ζέιντα Ίσματουλ Ολίβα, επικεφαλής του Chica Project, ενός οργανισμού που προσφέρει εκπαιδευτική και επαγγελματική καθοδήγηση σε νεαρές έγχρωμες γυναίκες.

Ο Έντουαρντ Μπλουμ, ο Ρεπουμπλικανός που έφτιαξε την ομάδα Students for Fair Admissions η οποία μήνυσε το Χάρβαρντ και εξασφάλισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του περασμένου μήνα, εξέφρασε την ελπίδα να τερματιστούν οι προτιμήσεις παλαιού τύπου σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με 24ωρη απεργία προετοιμάζονται για τις 20 Νοέμβρη οι οικοδόμοι

Αγαπητές φεμινίστριες: Είστε ρατσίστριες

Michelin: 1.254 εργαζόμενοι στον δρόμο καθώς κλείνουν δύο εργοστάσια

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η μητέρα των μαχών (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα