ΑΘΗΝΑ
08:45
|
11.05.2024
Πρόκειται για ένα χρυσό δακτυλίδι που καταλήγει σε σχήμα κορώνας σχεδιασμένης με πρότυπο τα στέμματα Ευρωπαίων μοναρχών του Μεσαίωνα, φέροντας ρουμπίνια και διαμάντια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πάνω από ένα εκατομμύρια δολάρια έπιασε σε δημοπρασία του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το δακτυλίδι που σχεδίασε ο Αμερικανός ράπερ Τούπακ Αμάρου Σακούρ (Tupac Amaru Shakur) που σκοτώθηκε το Σεπτέμβρη του 1996 σε ανταλλαγές πυρών στη Νέα Υόρκη.

Η τιμή αυτή ξεπέρασε και τις πιο μεγάλες προσδοκίες των διοργανωτών της δημοπρασίας, καθώς η εκτίμηση της μεγαλύτερης τιμής δεν ξεπερνούσε τα 300.000 δολάρια.

Πρόκειται για ένα χρυσό δακτυλίδι που καταλήγει σε σχήμα κορώνας σχεδιασμένης με πρότυπο τα στέμματα Ευρωπαίων μοναρχών του Μεσαίωνα, φέροντας ρουμπίνια και διαμάντια και την εγχάρακτη φράση «Pac & Dada 1996» που είχε σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Σακούρ για τον αρραβώνα του με την ηθοποιό και μοντέλο Κιντάντα Τζόουνς (θυγατέρα του διάσημου μουσικού παραγωγού Κουίνσι Τζόουνς).

Ο καλλιτέχνης εθεάθη να το φορά για τελευταία φορά δημοσίως στα Βραβεία του MTV το +1996 για Μουσικά Βίντεο Κλιπ (Video Music Awards).

Σύμφωνα με το CNN, το δακτυλίδι έφερε στον οίκο δημοπρασιών η νονά του Σακούρ, Γιασμίν Φούλα, η οποία είχε συνεργαστεί με τον βαφτισιμιό της και κοσμηματοπώλες της Νέας Υόρκης για να την κατασκευή του.

«Το ιδιαίτερο με αυτό το δακτυλίδι είναι πως εκδηλώνει μία στιγμή κατά την οποία ο Σακούρ δεν ήταν απαραίτητα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας ως καλλιτέχνης. Ήταν ένας άνδρας που εξέφρασε με αυτό τον τρόπο την αγάπη του για ένα άλλο πρόσωπο και αυτό για μένα είναι όμορφο» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ένας από τους επιμελητές της δημοπρασίας.

Ξανοίγουν οι έρευνες για το θάνατό του

Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός πως μόλις πριν μία βδομάδα και δεκαετίες μετά τον πρόωρο θάνατό του, η αστυνομία στη Νεβάδα επιβεβαίωσε την είδηση πως ξαναρχίζουν οι έρευνες για την εξιχνίαση της δολοφονίας του διάσημου ράπερ δίχως περισσότερες πληροφορίες.

Ειδικότερα, ο υπολοχαγός της αστυνομίας του Λας Βέγκας, Τζέισον Γιόχανσον επιβεβαίωσε στη Las Vegas Review Journal πως ξαναρχίζουν οι έρευνες για τη δολοφονία του Τούπακ τονίζοντας: «Είναι μια υπόθεση που έχει μείνει άλυτη και ελπίζουμε ότι μια μέρα μπορεί αυτό να αλλάξει»,

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1996 ο διάσημος ράπερ είχε παρακολουθήσει έναν αγώνα πυγμαχίας με τον φυλακισμένο πλέον διευθυντή δισκογραφικών εταιρειών Suge Knight στο Λας Βέγκας, όταν ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα τους στη λεωφόρο Las Vegas Boulevard και άνοιξε πυρ.

Ο ράπερ δέχθηκε τέσσερις πυροβολισμούς και πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 1996, από ακατάσχετη εσωτερική αιμορραγία.

Ποιος ήταν ο Τούπακ

Οι γονείς του Τούπακ, που σκοτώθηκε σε ηλικία 25 ετών και θεωρούνταν χρόνια πριν το πρόωρο τέλος του «βασιλιάς της ραπ», ήταν αγωνιστές του κινήματος Αφροαμερικανών «Μαύροι Πάνθηρες».

Οι γονείς του μπαινόβγαιναν στη φυλακή καθώς συλλαμβάνονταν συχνά λόγω της συμμετοχής τους στους «Μαύρους Πάνθηρες» και ο καλλιτέχνης ως παιδί μεγάλωσε  χωρίς κλασικό πρότυπο της πατρικής φιγούρας, σε φτωχογειτονιές της Νέας Υόρκης, του Μέριλαντ και αργότερα της Καλιφόρνιας.

Η μητέρα του αντιμετώπισε σύντομα πρόβλημα εθισμού στα ναρκωτικά με αποτέλεσμα ο έφηβος Τούπακ να βρει διέξοδο στο σχολείο, στο οποίο ήταν ιδιαίτερα δραστήριος σε ό,τι αφορούσε τις τέχνες και κυρίως το θέατρο, συμμετέχοντας σε παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ. Παράλληλα, ψυχαγωγούσε τους συμμαθητές του με αυτοσχέδιες ρίμες και ραπ τραγούδια, αποκτώντας ήδη από τότε την αναγνώριση των συνομήλικων του.

Το ταλέντο του δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από τους καθηγητές, που συνειδητοποίησαν πως οι στίχοι του μαθητή θύμιζαν περισσότερο ποίηση παρά φράσεις εξοργισμένου έφηβου. Σύντομα, το ταλέντο του ξεπέρασε όχι μόνον το στενό σχολικό περιβάλλον αλλά και τα σύνορα των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με τοπικές βροχές το πρωί

Γιατί η Ελλάδα προβληματίζει έντονα τη Διεθνή Αμνηστία;

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα