ΑΘΗΝΑ
01:37
|
19.05.2024
Διαδήλωση υπέρ της Ρωσίας και της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner Group πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πρωτεύουσα του Νίγηρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκέντρωση υπέρ της Ρωσίας και της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Wagner (Βάγκνερ) στο κέντρο της πρωτεύουσας του Νίγηρα, Νιαμέι, πραγματοποίησε πλήθος πολλών εκατοντάδων πολιτών, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλει πριν το χάραμα ομάδα 10 αξιωματικών της Προεδρικής Φρουράς ανατρέποντας τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Με τις δηλώσεις που έκαναν σε δημοσιογράφους αρκετοί από τους διαδηλωτές έδειξαν να συμμερίζονται ή έστω να υποστηρίζουν έμμεσα τους στρατιωτικούς που ανέτρεψαν την κυβέρνηση επικρίνοντάς την προηγούμενη του προέδρου Μπαζούμ για την φιλογαλλική και φιλοδυτική στάση της.

Ωστόσο, πολλοί λιγότεροι έως καθόλου δε σχολίασαν την ανικανότητα όλων των κυβερνήσεων της χώρας να διαχειριστεί την οικονομία και να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο ώστε να ανακουφίσει τον λαό από τη μεγάλη φτώχεια και τις επιθέσεις τζιχαντιστών.

Αρκετοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν στα χέρια ρωσικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Μόσχας και της Wagner Group όπως είχαν κάνει στο παρελθόν διαδηλωτές σε άλλες χώρες του Σαχέλ της Αφρικής όπως π.χ. σε Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Niger's president vows democracy will prevail after mutinous soldiers  detain him and declare a coup
Διαδηλωτές με τη ρωσική σημαία…ανάποδα

Οι εξελίξεις στο Νίγηρα έφθασαν ως την Ρωσία και τον αφεντικό της Wagner Group Γεβκγιένι Πριγκόζιν που σχολίασε τις εξελίξεις σαν «μέρος του αγώνα του Νίγηρα κατά των αποικιοκρατών», αναφέροντας σύμφωνα με ανακοίνωσή του που επικαλείται σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ΑΡ:

Πρακτικά η ανατροπή σημαίνει ανεξαρτησία. Τα άλλα θα εξαρτηθούν από το λαό του Νίγηρα, πόσο αποτελεσματικά θα μπορεί να κυβερνήσει.

Υπέρ της συνταγματικής νομιμότητας ο Λαβρόφ

Πάντως, αρκετές ώρες μετά την παραπάνω ανακοίνωση του Πριγκοζίν , ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας στο Νίγηρα δηλώνοντας πως είναι «απαραίτητο να αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη στο Νίγηρα».

«Πιστεύουμε ότι το πραξικόπημα είναι αντισυνταγματικό, και πάντα έχουμε ως αρχή μία καθαρή θέση σε αυτό το ζήτημα» κατέληξε ο Λαβρόφ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα