ΑΘΗΝΑ
00:18
|
28.04.2024
Εκρήξεις σε στρατόπεδο στη Νέα Αγχίαλο-Χωρίς νερό και ρεύμα στον Άγιο Γεώργιο Φερών Μαγνησίας. Εκκενώνεται η Αμφιθέα Λαμίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τιτάνιες μάχες απέναντι σε δεκάδες πύρινα μέτωπα σε Μαγνησία, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο, Αίγιο, Λαμία και Ασπρόπυργο δίνουν σήμερα, για ένα ακόμη 24ωρο, οι καταπονημένες πυροσβεστικέ δυνάμεις με την απαραίτητη στήριξη και συνεργασία εθελοντών πυροσβεστών και κατοίκων των περιοχών.

Λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα εκδηλώθηκε επικίνδυνη πυρκαγιά σε αποθήκες εύφλεκτων υλικών κοντά σε εργοστάσιο λιπαντικών στον Ασπρόπυργο, δημιουργώντας συνθήκες επικίνδυνου τοξικού νέφους.

Αναζωπυρώσεις στη Μαγνησία-Ισχυρές εκρήξεις στη Ν.Αγχίαλο

Δραματική κλιμάκωση είχαμε λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα σε στρατόπεδο της πολεμικής αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας καθώς καταγράφηκε σειρά εκρήξεων από βλήματα που πήραν φωτιά στο φόντο των πύρινων μετώπων που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή από χτες, 26 Ιουλίου.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως οι εκρήξεις προέρχονται από αποθήκες πυρομαχικών της πολεμικής αεροπορίας, εκτός αεροδρομίου της 111ης Πτέρυγας Μάχης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εκρήξεις προέρχονται από πυρκαγιά εντός του στρατοπέδου.

Οι εκρήξεις δε είναι τόσο ισχυρές που ακούστηκαν πολλά χιλιόμετρα μακριά, μέχρι την περιοχή Μηλίνα.

Στην Αμφιθέα Λαμίας, λίγο πριν τις 18.00 σήμερα το απόγευμα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 σε κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν άμεσα με κατεύθυνση τον Δομοκό λόγω νέας επικίνδυνης τροπής της δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή τους.

Παράλληλα, αξιωματούχοι στην Πυροσβεστική επιβεβαίωσαν προληπτικές εκκενώσεις λόγω της έντασης των ανέμων που αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο.

Άνιση μάχη με την φωτιά έδιναν όλο το βράδυ πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και οι κάτοικοι της Μαγνησίας, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, Τετάρτη, στο Βελεστίνο και κόστισε την ζωή σε δύο ανθρώπους, έναν 45χρονο κτηνοτρόφο και μία γυναίκα, συνεχίζει να καίει παρά τις τιτάνιες προσπάθειες που γίνονται για να περιοριστεί.

Σήμερα, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί, μεγάλη αναζωπύρωση ξέσπασε κοντά στο χωριό Σέσκλο. Οι εστίες φωτιάς στην περιοχή είναι τρεις. Το χωριό Σέσκλο είχε εκκενωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ωστόσο αρκετοί κάτοικοι επέστρεψαν σήμερα καθώς το γεγονός ότι τα ξημερώματα είχαν πέσει οι άνεμοι και ξεκίνησαν και οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα είχαν σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί αρκετά η φωτιά.

Η ανείπωτη καταστροφή στο Σέσκλο έρχεται με τις πρώτες εικόνες, αφού από το μένος της φωτιάς κάηκαν ζώα σε ποιμνιοστάσια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο των πυροσβεστών σήμερα στις 27/7/2023 σε αυτή την περιοχή είναι δύσκολο, καθώς έχουν και πάλι ενταθεί οι άνεμοι.

Χωρίς νερό και ρεύμα στον Άγιο Γεώργιο Φερών

Οργισμένοι και ταλαιπωρημένοι οι κάτοικοι στον Άγιο Γεώργιο Φερών Μαγνησίας, ένα από τα χωριά που δοκιμάστηκαν, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Αερινό και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στη δημοτική τους ενότητα.

Σύμφωνα με το taxydromos.gr, από χθες μέχρι και λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης το χωριό ήταν χωρίς νερό και ρεύμα. Κάτοικοι του χωριού που είχαν βγει στην πλατεία δήλωναν απογοητευμένοι και κατήγγειλαν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Στο χωριό έσπευσαν και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο υπάλληλοι ενημέρωναν ότι οι ζημιές σε στύλους και καλώδια είναι μεγάλες και ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

3 εκατ. ευρώ οι ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης της ΔΕΥΑΜΒ

Στο μεταξύ οι ζημίες σε δίκτυα ύδρευσης της περιοχής της Μαγνησίας ξεπερνούν σε κόστος τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Δήμος Βόλου: Πάνω από 3εκ. ευρώ οι ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ - Magnesia  News

Πρόκειται για εκτεταμένες ζημιές, που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ (ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΒΟΛΟΥ), που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. Ηδη από την επιχείρηση συντάχθηκε αναλυτικός κοστολογημένος πίνακας, όπου καταγράφονται οι βλάβες σε 45 σταθμούς, δίκτυα επικοινωνιών, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, αντλιοστάσια, μονάδες απονιτροποίησης, ενώ από τη λειτουργία εκσκαπτικών μηχανημάτων για την πυρόσβεση υπήρξαν και θραύσεις αγωγών.

Καταγραφή καταστροφών στη Λαμία

Μία διαφορετική μέρα ξημέρωσε σήμερα στη Λαμία, όπου μέχρι το ξημέρωμα, και με τη βοήθεια της πλήρους άπνοιας, έσβησαν και τα τελευταία «καντηλάκια» τα οποία υπήρχαν, ενώ ως τις πρώτες πρωινές ώρες συνεργεία της ΔΕΗ αποκατέστησαν ζημιές σε ένα τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου, δίνοντας ρεύμα σε εκατοντάδες νοικοκυριά.

Από σήμερα, 27/7/2023 θα ξεκινήσει η καταγραφή των καταστροφών για τους κατοίκους της περιοχής. Η περιοχή που κάηκε από τη φωτιά στη Λαμία θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Οι εικόνες που καταγράφει το drone του lamianow.gr είναι πλήρως αποκαλυπτικές για το πέρασμα της λαίλαπας από το συγκεκριμένο σημείο αλλά και από την περιοχή της Νέας Μαγνησίας, όπου μεταπήδησε στην συνέχεια αφού διέσχισε την Εθνική οδό Λαμίας Δομοκού.

Σε δύσβατη περιοχή η αναζωπύρωση στο Βάτι της Ρόδου

Σε δύο μέτωπα αναζωπυρώσεων κοντά στα χωριά Βάτι και Γεννάδι εστιάζεται η μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί της Ρόδου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για δέκα ημέρες.

Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν από τα ξημερώματα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ γίνονται και απανωτές ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, υπάρχει ένα μέτωπο που προκαλεί ανησυχία, σε δύσβατη περιοχή στο Βάτι. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπόλοιπες αναζωπυρώσεις στο νησί αντιμετωπίζονται. Εκτός από τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από το πρωί 3 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα.

Επιστρέφουν οι κάτοικοι χωριών της Ρόδου στις εστίες τους

Ο κίνδυνος απομακρύνθηκε νωρίτερα σήμερα οκτώ χωριά της Ρόδου. Πρόκειται για τις περιοχές Κιοτάρι, Ασκληπειό, Βάττι, Γεννάδι, Μαλώνα, Λαχανιά, Πλημμύρι και Χαράκι.

Ολόκληρη κατοικία/διαμέρισμα Haraki View, Χαράκι, Ελλάδα - www.trivago.gr

Καλύτερη η εικόνα στην Κέρκυρα και το Αίγιο

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στην Κέρκυρα όπου η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά και εκεί όμως υπάρχουν ακόμα διάσπαρτες εστίες. Στην Κέρκυρα από το πρωί επιχειρεί από αέρα 1 ελικόπτερο. Ωστόσο, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί υπήρξε μια αναζωπύρωση στην περιοχή Λάυκη στην Κέρκυρα, η οποία όμως ελέγχεται.

Τέλος, σχετικά με την φωτιά στο Αίγιο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρουσιάζεται εικόνα ύφεσης, και αν και υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις χθες σε δύσβατα σημεία, ήταν όλες εντός της περιμέτρου και αντιμετωπίστηκαν.

Μάχη και στην Κάρυστο

Στην Κάρυστο, παράλληλα, δίνεται μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην βορειοανατολική πλευρά, ενώ το μέτωπο που ξέσπασε σήμερα το πρωί στην Κύμη έχει τεθεί υπό έλεγχο. Κατά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ωστόσο, στην Εύβοια αναμένονται σήμερα άνεμοι με ριπές έως και 9 μποφόρ. Στην περιοχή βρίσκονται 2 ελικόπτερα.

Να σημειωθεί ότι συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική σήμερα το πρωί, καθώς ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή της Κηφισιάς, η οποία όμως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο.

Αισθητά βελτιωμένη είναι η εικόνα στις πυρκαγιές που ξέσπασαν χθες σε Τιθορέα Φθιώτιδας και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Μεγάλη φωτιά στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανιας

Σύμφωνα με μια πρώτη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στον Μαχαιρά Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν καίει κοντά σε σπίτια. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

74 πυροσβέστες τραυματίστηκαν από τις 17 Ιουλίου

Αναλυτικά ο απολογισμός από 17/7/2023 για Πυροσβεστικό Προσωπικό:

  • 25 αναπνευστικά προβλήματα
  • 17 τραυματισμοί
  • 25 αδιαθεσία
  • 3 εγκαύματα
  • 2 θερμοπληξία
  • 2 τσιμπήματα 

Συνολικά: 74

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα