ΑΘΗΝΑ
10:43
|
04.05.2024
Η μεταρρύθμιση κατέστη απαραίτητη λόγω μεγάλης αύξησης των σεξουαλικών επιθέσεων στον στρατό. Ετησίως, 20.000 στρατιωτικοί δέχονται σεξουαλική επίθεση. Κάτω από 8.000 την καταγγέλλουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από ειδικούς εισαγγελείς που θα είναι ανεξάρτητοι από την στρατιωτική ιεραρχία θα ερευνώνται εφεξής οι καταγγελίες σεξουαλικής βίας στον αμερικανικό στρατό σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Με το συγκεκριμένο διάταγμα τίθενται σε εφαρμογή πολλά μέτρα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο και σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, πρόκειται για τη σημαντικότερη τροποποίηση του στρατιωτικού δικαίου από το 1950.

Πρόσφατη έκθεση του Πενταγώνου ανέφερε μόνο κατά το οικονομικό έτος 2022 (1/10/21 ως 30/9/22) καταγγέλθηκαν στον στρατό 8.942 σεξουαλικές επιθέσεις. Ο αριθμός αυτός είναι ελαφρά αυξημένος, σε σύγκριση με τις καταγγελίες που είχαν γίνει την προηγούμενη χρονιά.

Ο στρατός θεωρεί ότι η αύξηση αυτή συνιστά μια «θετική εξέλιξη» γιατί μαρτυρά ότι τα θύματα απευθύνονται ολοένα και περισσότερο στη στρατιωτική ιεραρχία.

Πολλές μελέτες όμως δείχνουν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος και ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των επιθέσεων καταγγέλλονταν στις αρχές.

Sexual Violence in the Military: Infographic | National Sexual Violence  Resource Center (NSVRC)

Στο εξής, ειδικοί ανεξάρτητοι εισαγγελείς θα αναλαμβάνουν τις υποθέσεις σεξουαλικής βίας, ενδοοικογενειακής βίας και δολοφονιών στους κόλπους του στρατού.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση, θεωρώντας ότι θα προσφέρει «μεγαλύτερη προστασία» στα θύματα καθώς θα διασφαλίζεται ότι η δικαστική διαδικασία θα είναι ανεξάρτητη από τη στρατιωτική ιεραρχία.

Οι ανεξάρτητοι εισαγγελείς θα αντικαταστήσουν τους διοικητές που σήμερα είναι υπεύθυνοι για τις έρευνες και την άσκηση διώξεων σε βάρος των υφισταμένων τους καθώς το προηγούμενο σύστημα ενθάρρυνε την ατιμωρησία ορισμένων πράξεων και αποθάρρυνε τις καταγγελίες εκ μέρους των θυμάτων.

Μια ερευνητική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα τον Ιούλιο του 2021, ότι κάθε χρόνο 20.000 στρατιωτικοί δέχονται σεξουαλική επίθεση, όμως λιγότεροι από 8.000 την καταγγέλλουν και από αυτούς λιγότεροι από 5.000 ζητούν τη διενέργεια έρευνας.

Η περίπτωση της Βανέσας Γκάλεν

Η μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών που πήραν μεγάλη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια. Μια από τις υποθέσεις αυτές ήταν και η δολοφονία, το 2020, της 20χρονης Βανέσα Γκάλεν, σε μια στρατιωτική βάση του Τέξας.

Η στρατιώτης είχε καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχλησή της αλλά είπε στην οικογένειά της ότι δεν εμπιστευόταν την ιεραρχία του στρατού για να ερευνήσει την υπόθεσή της. Εξαφανίστηκε επί δύο μήνες και οι συγγενείς της αμφισβήτησαν δημοσίως την προθυμία του στρατού να την αναζητήσει και να την βρει.

Το διαμελισμένο πτώμα της βρέθηκε τελικά στις 30 Ιουνίου 2020.

Για τον φόνο κατηγορήθηκε ένας άλλος στρατιώτης, ο οποίος αυτοκτόνησε προτού να συλληφθεί. Δέκα αξιωματικοί αποπέμφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα