ΑΘΗΝΑ
03:59
|
13.05.2024
Ήδη μισό εκατομμύριο Αμερικάνοι έχουν αλλεργία στο κρέας, ενώ το σύνδρομο alpha-gal εμφανίζεται κυρίως στο χοιρινό, βοδινό και στο γάλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην Αμερική έχουν αναπτύξει αλλεργία στο κρέας από το 2010 μετά από τσίμπημα από τσιμπούρι.

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε, ότι τουλάχιστον 100.000 ασθενείς έχουν πέσει θύματα της πάθησης, αλλά οι ερευνητές υπολογίζουν ότι πάσχουν έως και 450.000. Ειδικότερα, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι περισσότεροι έχουν το πρόβλημα και δεν το γνωρίζουν και ο πραγματικός αριθμός είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερος. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 δημοσίευσαν δύο αναφορές σχετικά με το αυξανόμενο πρόβλημα αλλεργίας που μεταδίδεται από κρότωνες.

Η αντίδραση, την οποία έχουν ονομάσει σύνδρομο alpha-gal, ισχυρίζονται ότι εμφανίζεται όταν ένα μολυσμένο άτομο τρώει βοδινό, χοιρινό, ελάφι ή άλλο κόκκινο κρέας. Αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από γάλα, ζελατίνη ή άλλα ζωικά προϊόντα. Όπως λένε, προκαλείται από ένα σάκχαρο, το alpha-gal, που βρίσκεται στο κρέας των θηλαστικών. Όταν η ζάχαρη εισέρχεται στο σώμα μέσω του δέρματος, προκαλεί μια ανοσολογική απόκριση και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι δεν γνωρίζουν κανέναν επιβεβαιωμένο θάνατο, αλλά τα άτομα με αλλεργία την έχουν περιγράψει ως σύγχυση και ως κάτι τρομακτικό. «Ποτέ δεν το συνέδεσα με κανένα φαγητό γιατί ήταν ώρες μετά το φαγητό», τόνισε μια ασθενής.

Οι επιστήμονες είχαν δει αντιδράσεις σε ασθενείς, οι οποίοι έπαιρναν ένα αντικαρκινικό φάρμακο που παρασκευαζόταν σε κύτταρα ποντικού που περιείχε το σάκχαρο alpha-gal. Αλλά το 2011, οι ερευνητές ανέφεραν για πρώτη φορά, ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και μέσω τσιμπήματος τσιμπουριών.

Το συνέδεσαν λοιπόν, με ένα τσιμπούρι που ονομάζεται Lone Star, το οποίο είναι πιο συνηθισμένο στις ανατολικές και νότιες ΗΠΑ. Περίπου το 4% όλων των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, αναφέρεται ότι ήταν στο ανατολικό άκρο του Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Το τσιμπούρι αυτό αναγνωρίζεται από τη λευκή κηλίδα στην πλάτη του.

Η λευκή κηλίδα στο τσιμπούρι του μοναχικού αστεριού το κάνει εύκολα αναγνωρίσιμο

Μία από τις μελέτες που κυκλοφόρησε την Πέμπτη (27/7/2023) εξέτασε τα αποτελέσματα δοκιμών 2017-2022 από το κύριο εμπορικό εργαστήριο των ΗΠΑ, που αναζητούσε αντισώματα alpha-gal. Σημείωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί αυξήθηκε από περίπου 13.000 το 2017 σε 19.000 το 2022. Τα άτομα με το σύνδρομο, όπως αναφέρεται, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως κνίδωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, έντονο πόνο στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη και πρήξιμο των χειλιών, του λαιμού, της γλώσσας ή των βλεφάρων. Σε αντίθεση με κάποιες άλλες τροφικές αλλεργίες, που εμφανίζονται αμέσως μετά το φαγητό, αυτές οι αντιδράσεις εμφανίζονται ώρες αργότερα.

Μερικοί ασθενείς έχουν μόνο στομαχικά συμπτώματα και η Αμερικανική Γαστρεντερολογική Εταιρεία λέει, ότι άτομα με ανεξήγητη διάρροια, ναυτία και κοιλιακό άλγος θα πρέπει να ελέγχονται για το σύνδρομο. Οι γιατροί συμβουλεύουν τα άτομα με αλλεργία να αλλάξουν τη διατροφή τους, να φέρουν επινεφρίνη και να αποφύγουν τα τσιμπήματα από τσιμπούρια.

Τέλος, οι ειδικοί προειδοποιούν τους ανθρώπους να καλύπτονται σε εξωτερικούς χώρους και να ελέγχουν τακτικά το σώμα τους για τσιμπήματα από τσιμπούρια. Τα τσιμπήματα από τσιμπούρια μπορούν να προκαλέσουν πολλές επικίνδυνες ασθένειες, όπως η νόσος του Lyme, και είναι πιο συνηθισμένα κατά τους θερμότερους μήνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Και όμως, έχουμε δύναμη μεγαλύτερη από όση νομίζουμε

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα