ΑΘΗΝΑ
16:10
|
27.04.2024
Συνέντευξη Τύπου μαζί με τον ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό για κλιματική αλλαγή, εμπρησμούς και τον για τον Ιούλη του 2023 που θα «θυμόμαστε»!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον απολογισμό για τις καταστροφικές φωτιές που εκδηλώθηκαν τον φετινό τραγικό Ιούλιο στη χώρα μας έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Όπως… αποκάλυψε ο υπουργός μέσα σε 10 ημέρες εκδηλώθηκαν 667 φωτιές, πάνω από 60 την ημέρα, με τη συντριπτική πλειοψηφία να οφείλεται σε ανθρώπινο χέρι, κάνοντας λόγο για εμπρησμούς.

«Το κράτος θα κάνει ό,τι πρέπει για να ανακουφίσει τους πληγέντες», τόνισε ο ίδιος.

Ο Υπουργός ξεκίνησε λέγοντας πως «μετά από 15 ημέρες ακραίων κλιματικών φαινομένων και ενός 10ημέρου με πάνω από 600 φωτιές στη χώρα, σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που δεν είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, αλλά σε αυξημένη ετοιμότητα», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην Κάρυστο. «Αυτοθυσία και ηρωισμός είναι τα χαρακτηριστικά όλων όσοι δίνουν μάχη με τις φωτιές. Από τους πυροσβέστες μέχρι τους κατοίκους και τους εθελοντές».

«Στην πλειοψηφία τους ήταν εμπρησμοί είτε από εγκληματική αμέλεια, είτε από πρόθεση» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως «η διαφορά με άλλες χρονιές ήταν οι καιρικές συνθήκες. Η κλιματική κρίση που έδωσε έναν ιστορικά πρωτοφανή καύσωνα είναι εδώ. Την τελευταία 10ετία είχαμε ελάχιστες ημέρες συνθήκες ακραίου καύσωνα σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους. Από το 2003 ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη με κατηγορίες πολύ υψηλού κινδύνου για πέντε μέρες και σε τόσες περιφέρειες. Η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την πλειονότητα όλων αυτών των περιοχών. Ωστόσο, 10 πυρκαγιές πήραν μεγάλες διαστάσεις και δοκίμασαν τα όρια και τις αντοχές όλων και πάνω από όλα των κατοίκων».

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε πως έχουν καεί 400.000 στρέμματα ως τώρα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως για την Ελλάδα είναι 500.000. «Μακριά από εμάς η άποψη πως έχουν γίνει όλα σωστά. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε βάσει των συνθηκών. Ο βαθμός δυσκολίας επιχειρησιακά αποδείχθηκε πολύ μεγάλος. Δεν στουρθοκαμηλίζουμε, βλέπουμε την πραγματικότητα κατάματα», ανέφερε επίσης ενώ ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά πως υπήρξε φωτιά που προσπέρασε αντιπυρική ζώνη 200 μέτρων, ενώ δημιουργήθηκαν πυροστρόβιλοι 1.000 βαθμών Κελσίου.

Ζερεφός: «Το 2023 θα το θυμόμαστε»

«Το 2023 θα το θυμόμαστε», είπε από την πλευρά του ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός. «Το 2007 δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε, χωρίς να υπάρχουν χάρτες, υπήρχαν τα στοιχεία και η κατάσταση 5 ήταν 2 μέρες το 2007» πρόσθεσε. Και συνέχισε:

Οι καύσωνες είναι γνωστοί 2,5 χιλιάδες χρόνια, όμως διαρκούσαν μία-δύο μέρες.

Όπως τόνισε ο κ. Ζερεφός: «Το 2023 είναι το έτος που μια ολόκληρη ζώνη υποφέρει, από τις ΗΠΑ, πάμε στην Ευρώπη και προχωράμε μέχρι την Κίνα. Φέτος συνέβη ακραία χιονόπτωση στις ΗΠΑ και τον Καναδα, ήπιος χειμώνας στην Ευρώπη και σχετικά δριμύς στην Κίνα. Στη συνέχεια, εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο ήπιος χειμώνας οδήγησε στο να χάσουμε το μισό ύψος βροχής, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η υγρασία του εδάφους. Δυστυχώς το θέμα της προστασίας των δασών, είναι πολύ δύσκολο. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσει τα 800 δισεκατομμύρια παγκοσμίως.

Η στρατηγική επιδέχεται βελτίωσης. Η κλιματική κρίση δημιουργεί πλήρη αποσταθεροποίηση του κλίματος παγκοσμίως. Οι δασικές πυρκαγιές σήμερα μπορούν να φτάσουν το ένα χιλιόμετρο υψόμετρο. Παλιά έφταναν μέχρι τα 500 μέτρα. Η πρώτη φορά έγινε στην Πελοπόννησο το 2007». «Γίνεται μεγάλη μάχη, τιτάνιος αγώνας, είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, ο Έλληνας πολίτης να εμπιστεύεται το Πυροσβεστικό Σώμα», κατέληξε ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα