ΑΘΗΝΑ
05:27
|
03.03.2024
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τα μέλη του διπλωματικού προσωπικού του να εγκαταλείψουν μαζί με τις οικογένειές τους την Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε την Πέμπτη το διπλωματικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών τους να εγκαταλείψουν την Αϊτή το συντομότερο δυνατό, επικαλούμενο «απαγωγές, εγκλήματα, πολιτικές αναταραχές και κακή υποδομή υγειονομικής περίθαλψης».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι πολίτες των ΗΠΑ που δεν εργάζονται για την κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να φύγουν από την Αϊτή το συντομότερο δυνατό «με εμπορικές ή άλλες ιδιωτικές επιλογές μεταφοράς».

Οι απαγωγές είναι διαδεδομένες και τα θύματα συχνά είναι πολίτες των ΗΠΑ, θυμίζει η ανακοίνωση της αμερικανικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο διάστημα έχουν υποστεί επιθέσεις ως και ‘αυτοκινητοπομπές’ της διπλωματικής αποστολής στο Πορτ-ο-Πρενς.

Οι αρχές δυσκολεύονται να περιορίσουν τη βία και το χάος που προκαλεί η εγκληματικότητα των βαριά οπλισμένων συμμοριών. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του κύματος βίας -των φόνων, των βιασμών, των απαγωγών για λύτρα…- και η Αϊτή βιώνει ολοένα σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση.

Την κρίση ασφαλείας περιπλέκει το πολιτικό αδιέξοδο. Η χώρα δεν έχει εκλέξει νέο πρόεδρο μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ την 7η Ιουλίου 2021 από ομάδα μισθοφόρων· η νομιμοποίηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί αμφισβητείται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Η αστυνομία διέλυσε συμμορία που διακινούσε πλαστά χαρτονομίσματα

Οι Συντηρητικοί κυριαρχούν στο κοινοβούλιο του Ιράν, στις εκλογές της συνέλευσης

«Συνταγματικός» ολοκληρωτισμός

Η Γάζα δέχεται την πρώτη αεροπορική ρίψη αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα