ΑΘΗΝΑ
21:21
|
02.05.2024
«Έδωσε ένα χτύπημα με τη λόγχη του στο φτερό του ανεμόμυλου, αλλά ο αέρας το μετακίνησε με τόση ορμή που έσπασε στα δυο τη λόγχη…».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσα στο τρέχον ακόμα έτος, 2023, έχουν ήδη καεί στην Ελλάδα 429.000 στρέμματα γης κάτι που καθιστά τη χώρα μας δεύτερη στην Ε.Ε. σε συνολικό αριθμό καμένων εκτάσεων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 692.000 καμένα στρέμματα αθροιστικά (στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, EFFIS).

Σε διάστημα δέκα ημερών μέσα στον Ιούλιο ο υπουργός Κλιματικής Προστασίας και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν 660 πυρκαγιές. Οι περισσότερες, πρόσθεσε, τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, αλλά κάποιες πήραν διαστάσεις: Αττική, Δερβενοχώρια, Λουτράκι, Κέρκυρα, Κάρυστος, Ρόδος και Νέα Αγχίαλος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα «βρίσκεται σε πόλεμο». Και ο «εχθρός» τον βρήκε απροετοίμαστο και γυμνό.

Πάψε φίλε μου Σάντσο, απάντησε ο Δον Κιχώτης, τα πράγματα στον πόλεμο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αλλάζουν διαρκώς. Και μάλιστα, όσο το σκέφτομαι, τόσο πείθομαι ότι εκείνος ο μάγος ο Φρεστώνας μεταμόρφωσε αυτούς τους γίγαντες σε ανεμόμυλους για να μου στερήσει τη δόξα που θα κέρδιζα αν τους νικούσα. 

Ο στρατηγός σε αυτή τη μάχη δεν ήταν ονειροπόλος σαν τον ήρωα «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες. Ήταν αποτελεσματικός… στην υποχώρηση-εκκένωση.

Τη δική του μάχη δεν εγκαταλείψαν οι στρατιώτες του με τις μάνικες και οι εθελοντές του με τους κουβάδες.

Η Δυτική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πολλές φορές αντιμετωπίσει τον ίδιο εχθρό και μάλιστα για ένα διάστημα είχε στο κεντρικό τιμόνι της (Λευκό Οίκο) έναν ένοικο που δεν πίστευε στις αλλαγές στη φύση. Πριν από τρία χρόνια η Washington Post ζήτησε από σκιτσογράφους της Δυτικής Ακτής να εικονογραφήσουν τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές στην πολιτεία τους. Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ σκιτσογράφος της εφημερίδας San Diego Union-Tribune, Στιβ Μπριν εστίασε στον ιπποτικό ηρωισμό των πυροσβεστών.

«Μου είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω πόσο αγαπώ τη φυσική ομορφιά της πολιτείας μου», έγραψε ο Μπριν αναφερόμενος στο σκίτσο του. «Έχω περπατήσει στα μονοπάτια της οροσειράς της Σιέρρας Νεβάδας. Έχω κατασκηνώσει με τα παιδιά μου στον εθνικό δρυμό, έχω κάνει πολλά χιλιόμετρα πεζοπορίας ανάμεσα σε σεκόγιες. Είναι απίστευτα θλιβερό να αντικρίζεις τόση καταστροφή. Γνωρίζω ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι και φυσικό φαινόμενο, αλλά τίποτε άλλο περισσότερο από τον άνθρωπο δεν επηρεάζει το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης μέσω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, της αποψίλωσης και της κτηνοτροφίας».

Τα γεγονότα, καλέ μου Σάντσο, είναι οι εχθροί της αλήθειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

1η Μάη-Η Εργατική Πρωτομαγιά σε σκίτσα

Αμερικανικά πανεπιστήμια

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα