ΑΘΗΝΑ
23:33
|
05.05.2024
Η Doksuri ώθησε χιλιάδες να εγκαταλείψουν το Πεκίνο, αφού έπληξε τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν καθώς και τις ακτές της Κίνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βροχή έπληξε τη βόρεια Κίνα το Σάββατο καθώς η Doksuri, μια από τις ισχυρότερες καταιγίδες που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και χρόνια, ώθησε χιλιάδες να εγκαταλείψουν το Πεκίνο αφού έπληξε τις Φιλιππίνες και την Ταϊβάν καθώς και τις ακτές της Κίνας.

Μια ευρεία περιοχή που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα αντιμετωπίζει μεσαίο έως υψηλό κίνδυνο καταστροφών από καταιγίδες τις επόμενες τρεις ημέρες, δήλωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας. Οι καταιγίδες στην πρωτεύουσα προβλέπεται να κορυφωθούν το Σάββατο.

Καθώς η καταιγίδα κυλά προς την ενδοχώρα, προβλεπεται σωρευτική βροχόπτωση 100 mm ή περισσότερο πάνω από 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, επηρεάζοντας δυνητικά 130 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Η ένταση της Doksuri συνεχίζει να εξασθενεί, αλλά ο αντίκτυπος δεν έχει τελειώσει», δήλωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Κίνας, προειδοποιώντας το κοινό να είναι σε εγρήγορση και να αποφεύγει τις περιοχές υψηλού κινδύνου στην περιοχή Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι όπου η τοπική βροχόπτωση μπορεί να φτάσει τα 600 mm.

Το Σαββατοκύριακο, μικρού και μεσαίου μεγέθους ποταμοί στο νότιο Πεκίνο, στις κεντρικές και δυτικές περιοχές του Χεμπέι, της ανατολικής Σανσί και της βόρειας Χενάν θα μπορούσαν να διογκωθούν πάνω από τα προειδοποιητικά επίπεδα, ενώ πλημμύρες και γεωλογικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να συμβούν γύρω από ορεινές περιοχές.

Οι αρχές του Πεκίνου ανέστειλαν αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ ορισμένα τουριστικά σημεία και πάρκα έκλεισαν. Το τμήμα ελέγχου των πλημμυρών της πόλης ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιήσει 203.230 μέλη του προσωπικού διάσωσης και 3.031 άτομα έχουν εκκενωθεί, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Doksuri είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που πλήττει την Κίνα φέτος και ο δεύτερος ισχυρότερος που έπληξε τη νοτιοανατολική επαρχία Fujian μετά τον τυφώνα Meranti το 2016. Ανάγκασε το κλείσιμο σχολείων και επιχειρήσεων και την εκκένωση εργαζομένων από υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπαν τα μέσα ενημέρωσης.

Από τότε που ξεκίνησαν τέτοια αρχεία το 1951, μόνο δώδεκα άλλοι τυφώνες έχουν φτάσει ή έχουν περάσει από το Πεκίνο, με έναν το 1956 να έχει τη μεγαλύτερη επίδραση, ρίχνοντας 249 mm βροχής σε έναν μετεωρολογικό σταθμό.

Προχωρώντας βορειοδυτικά και βαθύτερα στην ενδοχώρα, η καταιγίδα εξασθενούσε σε τροπική κατάθλιψη στην επαρχία Anhui νωρίς το Σάββατο με ανέμους 30 km/h, αλλά καθώς οι ταχύτητες του ανέμου συνέχιζαν να μειώνονται, το κέντρο του Doksuri έγινε πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα