ΑΘΗΝΑ
04:21
|
04.05.2024
Η κίνηση αυτή πιθανότατα θα εξοργίσει την Κίνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν ένα πακέτο οπλικής βοήθειας στην Ταϊβάν αξίας έως και 345 εκατομμυρίων δολαρίων την Παρασκευή, μια κίνηση που πιθανότατα θα εξοργίσει την Κίνα, παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνήθηκε να δώσει δημόσια λεπτομέρειες για τα όπλα στο πακέτο, αναφέρει το Reuters.

Το Κογκρέσο ενέκρινε στον προϋπολογισμό του 2023 οπλική βοήθεια αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων της Προεδρικής Αρχής Αποχώρησης για την Ταϊβάν, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά τις κινεζικές αξιώσεις κυριαρχίας. Το Πεκίνο έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σημαντικότερο προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν, να σταματήσουν την πώληση όπλων στο νησί.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τέσσερις πηγές είπαν στο Reuters ότι το πακέτο αναμενόταν να περιλαμβάνει τέσσερα άοπλα αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9A, αλλά σημείωσαν ότι η συμπερίληψή τους θα μπορούσε να αποτύχει καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται για λεπτομέρειες για την αφαίρεση ορισμένου από τον προηγμένο εξοπλισμό από τα drones στα οποία μόνο η Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. έχει πρόσβαση.

Η επίσημη ανακοίνωση δεν περιελάμβανε κατάλογο των οπλικών συστημάτων που παρέχονται.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «σταθερή δέσμευσή τους για την ασφάλεια», προσθέτοντας σε δήλωση ότι δεν θα σχολιάσει τις λεπτομέρειες του πακέτου λόγω της «σιωπηρής συμφωνίας» μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα μπορούσαν να μπερδέψουν τη συμπερίληψη των drones ήταν ποιος θα πλήρωνε για τις αλλαγές τους, είπε προηγουμένως ένας από τους ενημερωμένους για το θέμα. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα drones ήταν ακόμα μέρος του πακέτου.

Η Ταϊβάν είχε προηγουμένως συμφωνήσει να αγοράσει τέσσερα, πιο προηγμένα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B SeaGuardian, κατασκευασμένα από την General Atomics, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν το 2025.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν που κυβερνάται με δημοκρατία ως έδαφός της και έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στο νησί τα τελευταία τρία χρόνια. Ποτέ δεν απαρνήθηκε τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της. Η Ταϊβάν απορρίπτει σθεναρά τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο οι άνθρωποι της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Προαναγγέλλοντας την επερχόμενη βοήθεια, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Ώστιν στις 16 Μαΐου είπε σε πάνελ της Γερουσίας: «Είμαι ικανοποιημένος που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν σύντομα σημαντική πρόσθετη βοήθεια ασφαλείας στην Ταϊβάν μέσω της Προεδρικής Αρχής Απόσυρσης που ενέκρινε το Κογκρέσο πέρυσι».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να επιταχύνουν την παράδοση όπλων στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια για να βοηθήσουν το νησί να αμυνθεί.

Η Προεδρική Αρχή Απορρόφησης (PDA) έχει χρησιμοποιηθεί σε βάση έκτακτης ανάγκης για την επίσπευση της βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, επιτρέποντας στον πρόεδρο να μεταφέρει αντικείμενα και υπηρεσίες από τα αποθέματα των ΗΠΑ. Το PDA της Ταϊβάν, ωστόσο, είναι μια μη επείγουσα αρχή που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα