ΑΘΗΝΑ
20:39
|
07.05.2024
Στη γραφειοκρατία «σκόνταψε» η προθυμία των Τσέχων πυροσβεστών να βοηθήσουν την χώρα μας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών «σκόνταψε» η προθυμία των Τσέχων πυροσβεστών να βοηθήσουν την χώρα μας τις προηγούμενες μέρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών, προκαλώντας την αντίδρασή τους.

Αρχικά, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Έθνος» η ελληνική πλευρά ζήτησε βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του προγράμματος rescEU. Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Σέρβων οι οποίοι προσφέρθηκαν να συνδράμουν την Αθήνα. Μετά την αποδοχή της σερβικής προσφοράς από την Ελλάδα η πλατφόρμα του προγράμματος rescEU έκλεισε αυτόματα καθώς ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επίσημο ενδιαφέρον για βοήθεια έδειξαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Μολδαβία και την Τσεχία.

Η οικειοθελής προσφορά των χωρών αυτών δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή καθώς το αίτημα της Ελλάδας είχε πάρει τον δρόμο του, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των Τσέχων. Άμεση ήταν η αντίδραση τους οι οποίοι με επίσημη ανακοίνωση, τόνισαν: «προσφέραμε ενεργά τη βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και πόρους».

Όπως εξηγούν οι Τσέχοι στην ανακοίνωσή τους η μονάδα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών που έχει συγκεντρώσει η τσεχική Πυροσβεστική Υπηρεσία για αποστολή στο εξωτερικό αποτελείται επί του παρόντος από 64 άτομα και 33 κομμάτια εξοπλισμού. Στην ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιφερειών Νότιο Μοραβίας, Μοραβίας-Σιλεσίας, Όλομουτς και Κεντρικής Βοημίας, της πρωτεύουσας Πράγας, της Δευτεροβάθμιας Σχολής Πυροσβεστικής και της Ανώτερης Σχολής Πυροσβεστικής και της Μονάδας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

«Υπολογίζουμε επίσης σε συναδέλφους από την Υπηρεσία Διάσωσης Υγείας της πρωτεύουσας Πράγας με το αυτοκίνητο Phoenix, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως ιατρική υποστήριξη για την τσεχική ομάδα. Οι πυροσβέστες θα συνοδεύονταν επίσης από τεχνικούς σέρβις από τους κατασκευαστές των βυτιοφόρων έκτακτης ανάγκης. Ολόκληρη η ομάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει εντός 6 ωρών από την αποδοχή της προσφοράς από την Τσεχική Δημοκρατία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές από την ελληνική πλευρά τονίζουν στο ethnos.gr ότι από τη στιγμή που έκλεισε η πλατφόρμα και το αίτημα εκπληρώθηκε οι προσφορές των άλλων χωρών, δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, υπενθυμίζοντας πως και άλλες χώρες της Μεσογείου ζήτησαν συνδρομή για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Επίσημο αίτημα μέσω διπλωματικής οδού δεν κατατέθηκε στην ελληνική πλευρά, υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές.

Διαβάστε ακόμη:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα