ΑΘΗΝΑ
23:31
|
02.05.2024
Οι αρχές της Σομαλίας ανακοίνωσαν ότι 14 άνθρωποι συνελήφθησαν για μια θανατηφόρα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα του Μογκαντίσου νωρίτερα αυτό το μήνα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Σομαλίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι 14 άνθρωποι συνελήφθησαν για μια θανατηφόρα βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο μια στρατιωτική μονάδα εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα του Μογκαντίσου νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Η επίθεση σημειώθηκε μέσα στις εγκαταστάσεις στρατιωτικής εκπαίδευσης Jaalle Siyad και σκότωσε περισσότερους από 30 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων νεοσύλλεκτων στρατιωτικών και προσωπικού.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αμπντιφατάχ Κασίμ είπε ότι οι αρχές πραγματοποίησαν τις συλλήψεις που περιλάμβαναν στρατιώτες και ανώτερους διοικητές, καθώς και τον διοικητή της ακαδημίας.

Ο Κασίμ είπε στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ότι μια κοινή επιτροπή ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της υπηρεσίας ασφαλείας και του στρατού ερευνούν την επίθεση αυτοκτονίας της 25ης Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Άνταν Μοχάμεντ Νουρ Μαντόμπε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προδότες μέσα στο στρατόπεδο μπορεί να ευθύνονται για την «προδοτική επίθεση». Απαίτησε επείγουσα έρευνα.

Η επίθεση πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες στη Μάρκα, την πρωτεύουσα της επαρχίας της περιοχής Κάτω Σαμπέλ, όπου λέγεται ότι προέρχεται η πλειοψηφία των νεοσύλλεκτων.

Οι τρομοκράτες της αλ Σαμπάαμπ ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και δήλωσαν ότι σκότωσαν 73 στρατιώτες και τραυμάτισαν περισσότερους από 120 άλλους.

Η τρομοκρατική ομάδα έχει διπλασιάσει τις επιθέσεις από τότε που ο πρόεδρος της Σομαλίας Χασάν Σέιχ Μαχαμούντ, που εξελέγη για δεύτερη θητεία πέρυσι, κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην αλ Σαμπάαμπ.

Έκτοτε, η ομάδα έχει χάσει μεγάλες εκτάσεις εδάφους σε κεντρικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της παραλιακής πόλης Haradhere, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των μαχητών για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Σομαλία μαστίζεται από ανασφάλεια εδώ και χρόνια, με τις κύριες απειλές να προέρχονται από την αλ Σαμπάαμπ και τις τρομοκρατικές ομάδες Νταές/ISIS.

Από το 2007, η ομάδα πολεμά την κυβέρνηση της Σομαλίας και την Αποστολή Μετάβασης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS), μια πολυδιάστατη αποστολή που έχει εξουσιοδοτηθεί από την Αφρικανική Ένωση και έχει εξουσιοδοτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 14 Οκτωβρίου 2017, ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη στην πολυσύχναστη διασταύρωση Zoobe στο Μογκαντίσου, σκοτώνοντας περισσότερα από 600 άτομα και τραυματίζοντας σχεδόν 1.000 — η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα