ΑΘΗΝΑ
10:01
|
01.05.2024
Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Μαγδεμβούργο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29/7, κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου του κόμματος για την επιλογή των υποψηφίων του ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024.

Οι διαδηλωτές έξω από τον χώρο του συνεδρίου στην πόλη του Μαγδεμβούργου ύψωσαν πανό με μηνύματα όπως: «Παλεύουμε μαζί ενάντια στο μίσος της δεξιάς» ή «Έξω οι Ναζί».

Με ποσοστό που αγγίζει το 22% στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το AfD αρνείται ότι είναι ναζιστικό κόμμα. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το AfD ανεβάζει τα ποσοστά του εκμεταλλευόμενο τους φόβους των ψηφοφόρων για την ύφεση, τη μετανάστευση και την πράσινη ενέργεια.

Το AfD τον περασμένο μήνα κέρδισε για πρώτη φορά σε περιφερειακές εκλογές, και συγκεκριμένα στη Θουριγγία, ενώ θεωρείται φαβορί για άλλες τρεις εκλογές σε περιφέρειες της ανατολικής Γερμανίας. Η άνοδός του έχει προκαλέσει ανησυχία στους κόλους των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο του εξτρεμισμού.

«Η Γερμανία έχει καταλάβει ότι το σωστό είναι το μέλλον», δήλωσε η επικεφαλής του AfD, Άλις Βάιντελ το Σάββατο στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Οι φωνές γίνονται πιο δυνατές».

Το AfD διατείνεται ότι το όραμά του για την Ευρώπη είναι «τα κυρίαρχα εθνικά κράτη αντί για ένα υπερκράτος της Ε.Ε.» και θέλει «ελεύθερους πολίτες αντί για πατερναλισμό και γραφειοκρατικό έλεγχο».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς αναγκάστηκε να ανασκευάσει παλιότερη δήλωσή του περί πιθανής συνεργασίας με το AfD σε τοπικό επίπεδο. Ο Μερτς, ο οποίος ηγείται των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), απέκλεισε εσπευσμένα το ενδεχόμενο οποιουδήποτε είδους συνεργασίας με το AfD μετά από εσωκομματικές αντιδράσεις.

Αντιφασιστικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο κρατίδιο της Σαξονίας με αφορμή τη δίκη της αντιφασίστριας Λίνας Ε. και των συντρόφων της , οι οποίοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για συμπλοκές με μέλη νεοναζιστικών οργανώσεων της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα