ΑΘΗΝΑ
09:18
|
22.11.2024
Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα κατά 1,16%, με την ισοτιμία να φτάνει στα 92,77 ρούβλια έναντι ενός δολαρίου ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρόσφατη αποδυνάμωση του ρουβλιού οφείλεται κυρίως στις αλλαγές στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα κατά 1,16%, με την ισοτιμία να φτάνει στα 92,77 ρούβλια έναντι ενός δολαρίου ΗΠΑ, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

«Η αποδυνάμωση του ρουβλιού οφείλεται κυρίως στο εμπορικό ισοζύγιο – τις εισροές και εκροές νομίσματος προς και έξω από τη χώρα», είπε ο Σιλουάνοφ, σημειώνοντας ότι η ζήτηση για ξένο συνάλλαγμα είναι πάντα υψηλότερη την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών.

Ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν την πτώση του ρουβλιού στην πρόσφατη πώληση ξένων επιχειρήσεων στη Ρωσία και στην εκροή ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό. Ωστόσο, τόνισε, το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα είχαν προηγουμένως συμφωνήσει ότι ο όγκος της απόσυρσης νομισμάτων από την πώληση αυτών των επιχειρήσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το μήνα. «Επομένως, αυτή η [πώληση ξένων επιχειρήσεων] δεν είναι κρίσιμη για την αγορά συναλλάγματος», είπε ο υπουργός.

Ο Σιλουάνοφ σημείωσε επίσης ότι το 2022 οι τιμές εξαγωγής της ενέργειας ήταν υψηλές, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν.

«Τώρα οι εισαγωγές έχουν ανακάμψει, ενώ οι τιμές των εξαγόμενων αγαθών είναι χαμηλότερες από το περσινό επίπεδο, ειδικά όταν πρόκειται για φυσικό αέριο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι το 2022 οι τιμές ήταν κατά περιόδους ακόμα και πέντε φορές υψηλότερες από τις τρέχουσες.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η επικεφαλής της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, δήλωσε ότι οι μειωμένες εξαγωγές και οι αυξημένες εισαγωγές ήταν ο βασικός λόγος για την πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Αλεξέι Ζαμπότκιν, δήλωσε σήμερα ότι το αποδυναμωμένο νόμισμα δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και εξήγησε ότι το ρούβλι έχει επηρεαστεί από τη μείωση των τιμών των ρωσικών εξαγωγών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Εκδήλωση-Συζήτηση: «Γενοκτονία, Αντίσταση και Αντι-αποικιακότητα στη Μέση Ανατολή/Δυτική Ασία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα