ΑΘΗΝΑ
18:44
|
27.04.2024
Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, απέκλεισε τις κάλπες λόγω των ένοπλων συγκρούσεων σε ορισμένες περιοχές. Μερική χάρη στην υπό κράτηση πρώην ηγέτιδα, Αούνγκ Σαν Σου Κι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η στρατιωτική δικτατορία της Μιανμάρ ανέβαλε επίσημα τις εκλογές που είχε υποσχεθεί μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, μετά την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επέβαλε μετά το πραξικόπημα του 2021.

Σε δήλωση στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα, ο στρατός ανέφερε τη συνεχιζόμενη βία ως την αιτία για την καθυστέρηση των εκλογών.

Για να έχουμε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και επίσης για να μπορούμε να ψηφίσουμε χωρίς κανένα φόβο, απαιτούνται ακόμη οι απαραίτητες ρυθμίσεις ασφαλείας και έτσι η περίοδος για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί, ανέφερε η δήλωση.

Η ανακοίνωση ισοδυναμούσε με παραδοχή ότι ο στρατός δεν ασκεί αρκετό έλεγχο για να οργανώσει τις κάλπες και δεν κατάφερε να υποτάξει τη ευρεία αντίθεση στην κυριαρχία του, η οποία περιλαμβάνει ολοένα και περισσότερη ένοπλη αντίσταση, αλλά και μη βίαιες διαμαρτυρίες και πολιτική ανυπακοή.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε όταν τα στρατεύματα συνέλαβαν την εκλεγμένη ηγέτη Αούνγκ Σαν Σου Κι καθώς και ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησής της και μέλη του κόμματός της National League for Democracy (NLD) την 1η Φεβρουαρίου 2021. Ο στρατός ισχυρίστηκε ότι έγινε εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές τον Νοέμβριο του 2020, η οποία επέστρεψε το NLD στην εξουσία, για να δικαιολογήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Το πραξικόπημα ανέτρεψε χρόνια προόδου προς τη δημοκρατία μετά από πέντε δεκαετίες στρατιωτικής κυριαρχίας στη Μιανμάρ.

Ο στρατός αρχικά ανακοίνωσε ότι νέες κάλπες θα διεξαχθούν ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας, ενώ αργότερα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο του 2023.

Ωστόσο, ο ηγέτης του πραξικοπήματος, ο ανώτερος στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, είπε στη συνάντηση που παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δευτέρα και ότι οι εκλογές δεν μπορούν να διεξαχθούν εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών στις περιοχές Sagaing, Magway, Bago και Tanintharyi καθώς και στις πολιτείες Karen, Kayah και Chin. .

Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να συνεχίσουμε το καθήκον μας για συστηματική προετοιμασία, καθώς δεν πρέπει να διεξάγουμε βιαστικά τις επερχόμενες εκλογές, είπε στο υποστηριζόμενο από τον στρατό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας (NDSC), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο MRTV.

Η δήλωση της Δευτέρας δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι εκλογές, λέγοντας μόνο ότι θα πραγματοποιηθούν μετά την επίτευξη των στόχων της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η έκτακτη ανάγκη, η οποία παρατείνεται για τέταρτη φορά, επιτρέπει στον στρατό να αναλάβει όλες τις κυβερνητικές λειτουργίες, δίνοντας στον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, που ηγείται του διοικητικού συμβουλίου, νομοθετικές, δικαστικές και εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Νάι Φουάν Λατ, εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (NUG) – μιας ομάδας που αυτοαποκαλείται νόμιμη κυβέρνηση της χώρας – δήλωσε ότι η παράταση του κανόνα έκτακτης ανάγκης ήταν αναμενόμενη.

Η χούντα παρέτεινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί οι στρατηγοί έχουν λαχτάρα για εξουσία και δεν θέλουν να τη χάσουν. Όσο για τις επαναστατικές ομάδες, θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις τρέχουσες επαναστατικές μας δραστηριότητες, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ο στρατός χαρακτηρίζει τη NUG και την ένοπλη πτέρυγά της, τις Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας, ως «τρομοκράτες».

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ηνωμένα Έθνη

Σε απάντηση στην ανακοίνωση του στρατού, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα βυθίσει τη Μιανμάρ «βαθύτερα στη βία και την αστάθεια».

Από την ανατροπή μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης πριν από δυόμισι χρόνια, το στρατιωτικό καθεστώς έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές, έκαψε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και εκτόπισε περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χρησιμοποιώντας ένα εναλλακτικό όνομα για τη χώρα.

«Η εκτεταμένη βαρβαρότητα και η περιφρόνηση του καθεστώτος για τις δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Βιρμανίας συνεχίζουν να παρατείνουν την κρίση», πρόσθεσε.

Η καταστολή των πολιτικών αντιφρονούντων από τον στρατό έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 3.800 ανθρώπων και έχει επιφέρει πάνω από 24.000 συλλήψεις, σύμφωνα με τοπική ομάδα παρακολούθησης.

Ο στρατός λέει ότι περισσότεροι από 5.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί από «τρομοκράτες» από τότε που κατέλαβε την εξουσία.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών και του περιφερειακού μπλοκ Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν, εν τω μεταξύ, ακινητοποιηθεί, με τον στρατό να αρνείται να εμπλακεί με τους αντιπάλους του.

Μερική χάρη έλαβε η πρώην ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι

Στο μεταξύ, η πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία βρίσκεται υπό κράτηση από τότε που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Μιανμάρ, το 2021, έλαβε μερική χάρη στο πλαίσιο αμνηστίας που χορήγησε η χούντα και η οποία αφορά πάνω από 7.000 κρατούμενους με αφορμή γιορτή των βουδιστών, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου που διοικεί το κράτος έδωσε χάρη βάσει του νόμου περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία είχε καταδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια, μεταδόθηκε στο πλαίσιο του δελτίου ειδήσεων.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι έχει καταδικαστεί σε 33 χρόνια κάθειρξης για μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων αυτή της διαφθοράς, της κατοχής παράνομων ασυρμάτων και της παραβίασης των περιορισμών για τον κορονοϊό.

Η χάρη που της δόθηκε αφορά 5 από τις 19 καταδίκες που της έχουν επιβληθεί και προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν θα επιτραπεί η απελευθέρωσή της.

Την περασμένη εβδομάδα μεταφέρθηκε από το κελί της φυλακής όπου κρατείτο σε κυβερνητικό κτίριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πολιτικού της κόμματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα